Fler hjärntumörer ”av okänd natur”

publicerad 15 december 2015

Allt fler svenskar vårdas för hjärntumör ”av okänd natur”, men denna ökning återspeglas inte i Socialstyrelsens cancerregister, enligt statistik som tagits fram av Strålskyddsstiftelsen.

Mellan 2008 och 2012 ökade antalet personer som vårdades för hjärntumör ”av okänd natur” med närmare 30 procent, medan antalet patienter med säkerställd diagnos låg på en relativt stabil nivå.

Dödsfallen till följd av hjärntumör av ”okänd natur” ökade under samma period med 157 procent. Men i cancerregistrets data över antalet personer som drabbas av hjärntumör i Sverige ses inga tecken på att fler hjärntumörer skulle ha uppkommit under de senaste fyra åren. Strålskyddsstiftelsen har sökt svar från ansvariga för lokala cancerregister och hos Socialstyrelsen, men skriver att det ändå är oklart om och hur denna ökande patientgrupp med oklar diagnos inregistreras i cancerregistret.

– Det är allvarligt om cancerstatistiken används som argument för att mobiltelefoner inte ökar risken för cancer och hjärntumörer, säger Mona Nilsson, ordförande för Strålskyddsstiftelsen.

Strålskyddsstiftelsen uppmanar regeringen att gå ut med en informationskampanj för att upplysa allmänheten om riskerna med strålning från trådlös teknik.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.