Coronavirusets spridning

EU: Fler länder kan drabbas som Italien inom kort

ECDC tror att fler EU-länder kommer drabbas lika hårt som Italien och Kina.

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC går i ett pressmeddelande ut och konstaterar att flera länder i EU inom några veckor kan komma att drabbas av samma kaos och massmitta som Kina och Italien.

Myndigheten har gått igenom data för hur snabbt viruset sprids och konstaterat att inom de närmaste dagarna eller veckorna så kommer situationen för många EU-länder att vara lika illa som den i Lombardiet.
Man uppmanar människor att begränsa alla sociala kontakter och vill också att allmänna evenemang stoppas, att större möten ställs in och att resor som inte bedöms som nödvändiga inte genomförs. Man förespråkar också att skolor stängs, något Sverige ännu inte har gjort.

I den nuvarande situationen där covid-19 snabbt sprider sig runt om i världen och antalet fall i Europa ökar allt snabbare i flera områden så finns det ett behov av att omedelbart gå till handling. I den takt som covid-19 kan orsaka nationella epidemier när överföring inom ett samhälle har etablerats tyder på att inom dagar eller veckor så kommer liknande situationer som redan setts i Kina och Italien att drabba andra EU-länder eller Storbritannien”, skriver man.

Myndigheten konstaterar vidare att det inte finns några vaccin tillgängliga och att det förmodligen inte finns någon tidigare existerande immunitet bland befolkningen mot det nya coronaviruset, varför i stort sett alla människor bedöms riskera att bli smittade.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!