MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 21 maj 2025

onsdag 21 maj 2025

”Enbys biografi är en livfull skildring av ekosomatikens uppkomst”

Erik Enbys kamp om att få forska och verka inom ekosomatiken har inte varit enkel. Det konstaterar Hans Sternlycke som läst hans biografi.

publicerad 9 januari 2022
Erik Enby th.

Erik Enbys biografi, Läkaren som vägrar låta sig tystas, om sitt liv och sin forskning är en måste-läsa-bok, dels för att den är en livfull skildring och dels för att den med ett enkelt språk kan beskriva det som kan komma att bli en ny medicinsk disciplin, ekosomatik. Soma betyder kropp och eko handlar om hur livsmiljön påverkar vår kropp. En disciplin som bättre än dagens medicin kan förklara kroniska sjukdomar och cancer. Det kanske inte sker under hans livstid, han är 84 år, trots att han under senare tid mött större förståelse.

Eriks stora kärlek Gunnel blev på några timmar helt förlamad i polio inte långt efter att de mötts. Det ger drivet att bli läkare. Han läser i Heidelberg, det mesta på distans för att kunna bistå henne. Hon blir framstående kulturjournalist, barnboksförfattare och kämpe för handikappades rättigheter. Själv blir han läkare på Vasa geriatriska sjukhus och startar så småningom jämsides en egen mottagning.

Frustrationen att inte kunna hjälpa patienterna med annat än symptomlindrande mediciner får honom att söka efter sjukdomens orsaker och att förundras över att alternativmedicinska metoder, trots att de var så olika, från skilda ansatser kunde hjälpa när han som läkare inte kunde det. Vad var gemensamt? Forskare är inte intresserad av att undersöka det. Tvärtom kan den som prövar sådant bli anklagad för att avvika från vetenskap och beprövad erfarenhet, ett kodord för skolmedicin, och därmed mista sin legitimation.

Erik Enby gjorde sig underkunnig om och praktiserade hos olika alternativmedicinska riktningar. Han läste allt han kom över som kunde ge ljus – hundraåriga medicinska och veterinärmedicinska avhandlingar. Där hittade han beskrivningar av kroppsvävnader infekterade av mikroorganismer. Särskilt påverkades han av Günther Enderlein som menade att alla kroppsvätskor hade mikroorganismer samt att de kunde förändras och bli sjukdomsalstrande om miljön i kroppen försämrades genom dålig blodcirkulation, för liten syretillförsel, PH-förändringar, gifter eller för mycket protein, att avhjälpa det blev en alternativmedicinsk metod – immunbiologin.

Erik lånade pengar för 40 år sedan för att köpa ett mikroskop med både mörkfält och interferenskontrast för att forska privat, eftersom han inte fick göra det på universitetet. De som vanligen fanns i sjukvården var inte så avancerade, dessutom avdödas blodprovet, och därför kunde man inte se organismerna i blodet. Då fann han att kroniker i sitt blod hade fullt av mikrober och svampar i olika utvecklingsstadier. Det kunde förklara sådant som utveckling av fetma, diabetes, MS, reumatism, psoriasis, hjärtproblem, Hodkins sjukdom, utvecklingsstörning, psykiska sjukdomar och cancer. Det är ingen cancergen som är orsaken till det sista, enligt Erik.

Enligt medicinen är blodet sterilt och kan inte innehålla mikrober. Det förklaras av hur blodprov tas. Man separerar blodplasman från blodkropparna och tittar bara på plasman, och där hittar man ingenting. Vid urinprov gör man tvärtom och tittar på det fasta innehållet och hittar bakterier som man kan behandla mot.

Läkarna var öppet fientliga och vägrade lyssna på honom eller titta i hans mikroskop. Det var svårt för honom att få tag i blodprov från patienter med olika sjukdomar. Han fick inte ta del av blodprov från sjukhuset. Han fick lov av en patient med Hodgkins sjukdom att ta ett prov. När han återvände för att meddela patienten blev han överfallen av två läkare som satte polisen på honom. Tidningarna skrev om honom som doktor Dracula, detta var 1983. Från 2004 arbetade han bara på sin mottagning. Tidningarna skrev återkommande. HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, gjorde anmälningar. Men det påverkade inte patientantalet. 2006 kom en pappa och anklagade honom för sin dotters död och lovade att hämnas. Kvällspressen hade stora rubriker. TV3 skickade en fakepatient och gjorde ett skandalreportage. 2007 drog HSAN in hans läkarlegitimation. Han fick inte rätt att göra remisser eller skriva ut remisser.

Det påverkade inte mottagningen eftersom han använde andra terapier. Eftersom han anser att många sjukdomar beror på angrepp av svampar och bakterier gäller det att försämra miljön för dem genom hämmande medel som askorbinsyra, få blodet att flyta lättare för syresättningens skull, stärka kroppens egen motståndskraft med tillskott mot näringsbrister. Genom urinen utsöndras de mikrobiologiska organismerna, och man får bot i stället för bara symptomlindring som med skolmedicinen. Om medicinen skulle acceptera och forska efter det måste den göra ett paradigmskifte. Jordbruk och livsmedelsindustri skulle behöva förändras eftersom dålig mat kan förklara en del av ökningen av kroniska sjukdomar och cancer. Kemikalisering och gifter står för en annan del.

Erik Enby har inte bara mött motstånd. Ingemar Ljungqvist startade alternativmedicintidningen 2000-talets vetenskap för att ge Erik en plattform. Den har Ingemar nu blivit bortmanövrerad från. Börje Peratt har gjort två dokumentärer om honom och skrivit en artikel om det i boken. Björn Runge berättade om hur han hjälpts i sitt sommarpratprogram. Siw Wernborg, som tack vare sin behandling slapp operera bort halva ansiktet, har blivit en vapendragerska och har ett kapitel i boken om hur donationen från stiftelsen Osher Foundation på 43 miljoner kronor för att forska om integrativ medicin kidnappades av skolmedicinen och Martin Ingvar blev professor där. Hon och Ulla Premmert har redigerat boken och skrivit förordet. Erik Enby har fått presentera sina rön på flera internationella konferenser, som i Sydney och Montreal.

 

Hans Sternlycke

Läkaren som vägrar låta sig tystas är Erik Enbys andra bok. Den är utgiven 14 februari 2021 av Anarchos förlag. Boken finns att köpa här.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Quercetin – Naturligt stöd vid säsongsrelaterade besvär

Annonssamarbete med Swebbtv

publicerad Idag 12:10

Många upplever att kroppen reagerar starkare under vissa tider på året – särskilt våren och sommaren då pollen, damm och väderomslag påverkar luftvägarna. Trötthet, snuva, svullnad eller irritation är inte ovanligt, och kan påverka både energi och fokus i vardagen.

Quercetin är en växtbaserad flavonoid som traditionellt använts som stöd vid säsongsrelaterade besvär. Swebbtvs tillskott innehåller ren quercetin – ett naturligt alternativ för dig som vill hjälpa kroppen hantera yttre påverkan på ett skonsamt sätt.

Vad Quercetin bidrar till:

  • Stöd vid allergiska reaktioner och korsreaktioner
  • Minskat tryck i bihålor och näsa
  • Slemförtunnande och lindrande effekt vid pollenbesvär

När kroppen behöver förstärkning utifrån

För vissa räcker det inte med att stänga fönstret eller byta kläder efter en promenad. Kroppen behöver stöd inifrån för att hantera en överaktiv reaktion på yttre ämnen. Quercetin är särskilt användbart vid pollenbesvär, men används också av personer som upplever tryck över bihålor, trötthet och återkommande irritation i luftvägarna.

Tips som kan förstärka effekten:

  • Skölj näsan med koksalt morgon och kväll
  • Tvätta håret innan läggdags under pollensäsong
  • Undvik mjölkprodukter under känsliga perioder
  • Lägg till grönt te, ingefära och gurkmeja i kosten

Ett naturligt tillskott som inte tröttar ut

Till skillnad från många receptfria alternativ som orsakar dåsighet, är quercetin inte tröttande. Det fungerar snarare som ett stillsamt stöd som du bygger upp över tid. För bästa effekt kan det tas regelbundet i perioder då kroppen är extra känslig – gärna tillsammans med C-vitamin eller nässla.

Vill du stödja kroppen naturligt under pollensäsongen?
Beställ Quercetin från Swebbtv här

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ultraprocessad mat kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom

publicerad Igår 9:09
– av Sofie Persson

Ultraprocessad mat och sockersötade drycker kopplas till en särskilt ökad risk för förtida död i hjärt-kärlsjukdom, enligt en studie från Lunds universitet.

Ultraprocessad mat är livsmedel som har genomgått omfattande bearbetning och innehåller en stor andel tillsatta kemikalier jämfört med ”vanlig” processad mat. Denna typ av mat är ofta billig, marknadsförs intensivt och har blivit en allt större del av kosten i västvärlden de senaste åren.

I studien, som publicerats i Clinical Nutrition, har forskare följt 27 670 deltagare från Malmö Kost Cancer-studien under 23 års tid, med anslag från Hjärt-Lungfonden.

Resultaten visar att ett högt intag av hårt processade livsmedel och sockersötade drycker är kopplat till ökad risk för förtida död, död i hjärt-kärlsjukdom och död i luftvägssjukdom. Man ser en förhöjd risk för kvinnor.

Ultraprocessade livsmedel är ofta rika på salt, fett och tillsatt socker, men ofta fattiga på fibrer, vitaminer och näringsämnen. Att begränsa intaget kan minska risken för förtida död, säger Emily Sonestedt, docent vid Lunds universitet och ansvarig forskare för studien, i ett pressmeddelande.

Ultraprocessad mat skiljer sig markant från vad människor ätit under tusentals år, men de långsiktiga effekterna på hälsan har ännu inte studerats på djupet. Kopplingar mellan denna typ av livsmedel har dock tidigare gjorts till depression och typ 2-diabetes. Samtidigt pekar forskarna mot att det behövs mer studier kring ämnet.

Nu behövs mer forskning för att bättre förstå hur ultraprocessad mat påverkar kroppen. I framtida studier kommer vi att kunna analysera nutidens kostdata i Sveriges befolkning och lära oss mer om sambandet med hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ashwagandha – för inre balans i en stressad värld

Annonssamarbete med Swebbtv

publicerad 13 maj 2025

Stress, oro och trötthet är vardag för många. Att leva i ständig beredskap sliter på både kropp och sinne – och det är inte alltid vila räcker. Ashwagandha är ett växtbaserat tillskott som kan hjälpa kroppen att hantera påfrestningar, samtidigt som det stödjer återhämtning och lugn.

Swebbtvs Ashwagandha är förstärkt med vitamin B5, som minskar trötthet och utmattning. Tillsammans bildar de ett naturligt stöd för dig som vill skapa bättre motståndskraft mot vardagsstress.

Ashwagandha + B5 bidrar till:

• Mentalt och fysiskt välbefinnande
• Ökad avslappning
• Minskad trötthet och utmattning

När återhämtning behöver stöd

Det räcker inte alltid att sova åtta timmar – om kroppen är i ett ständigt stresspåslag får den aldrig chansen att koppla av på djupet. Då kan ett tillskott som Ashwagandha hjälpa till att signalera lugn och skapa förutsättningar för verklig återhämtning.

Tips som kan förstärka effekten:

• Begränsa skärmtid och blått ljus på kvällen
• Drick ett glas ljummet vatten direkt efter uppvaknande
• Lägg in korta andningspauser under dagen
• Undvik koffein efter klockan 14

Illustration: Swebbtv

Ett första steg mot balans

Att bygga upp sin inre balans kräver inte att man vänder upp och ner på hela livet. Men det kräver medvetna val: mat som ger stabilt blodsocker, en kvällsrutin som fungerar, tid för rörelse – och ibland, ett tillskott som hjälper kroppen på traven. Ashwagandha är inte en quick fix – det är ett naturligt stöd för dig som vill må bättre, både på kort och lång sikt.

Vill du ge kroppen bättre förutsättningar för lugn och återhämtning?

Beställ kvalitativ Ashwagandha direkt från Swebbtv här.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Surkål kan hjälpa magen

publicerad 10 maj 2025
– av Redaktionen

Surkål kan skydda tarmens slemhinna från inflammation, visar en amerikansk studie. Vid fermentering förändrades kålens näringsinnehåll – bland annat ökar nivåerna av mjölksyra, aminosyror och andra nyttiga ämnen som bildas i nedbrytningen och som kan gynna tarmhälsan.

Fermentering är en naturlig process där mikroorganismer som mjölksyrebakterier och jäst bryter ner socker i maten. Det leder ofta till att sockret omvandlas till mjölksyra eller alkohol. Processen hjälper inte bara till att konservera maten – den bildar också probiotika, alltså levande bakterier som är bra för tarmen.

Fermenterade livsmedel har ätits i tusentals år världen över. När man äter till exempel fermenterade grönsaker blir näringen i maten lättare för kroppen att ta upp, och vissa studier visar att halten av vitaminer faktiskt kan öka. Det finns också studier som tyder på att fermenterad mat kan ha positiva effekter på hälsan, särskilt för matsmältningen och immunförsvaret.

Surkål bättre än rå kål

Forskare vid University of California Davis i USA har testat om näringsämnena i surkål kan bidra till att skydda tarmcellerna från inflammationsrelaterade skador. I studien jämförde man surkål, rå kål och den saltlake som blir över efter jäsningen av kålen.

Försöken gjordes på en konstgjord tarmvägg som utsattes för inflammation genom att man tillsatte så kallade cytokiner – som är kända för att skada tarmväggen. Dessa kan aktiveras i tarmen om man exempelvis äter för mycket ultraprocessad mat samt för mycket socker eller salt.

Fermentering ökar nyttiga ämnen

Resultaten visade att surkål kan skydda tarmens slemhinna från inflammation orsakad av cytokiner. Rå kål och saltlaken hjälpte däremot inte till att skydda tarmen. Det spelade dock ingen roll om surkålen var köpt eller hemmagjord.

Kemiska analyser visar att fermentering förändrar kålens näringsprofil och ökar mängden nyttiga metaboliter som mjölksyra, aminosyror och växtämnen som i sin tur är kopplade till tarmhälsan. Dessa förändringar kan förklara varför fermenterade livsmedel ofta förknippas med fördelar för matsmältningen.

Några av de metaboliter vi hittar i surkålen är samma typ av metaboliter som vi hittar i tarmfloran, vilket ger oss lite mer förtroende för att sambandet vi hittat mellan metaboliterna i surkål och god tarmhälsa är logiskt, säger professor Maria Marco i ett pressmeddelande.

Forskarna har hittat hundratals olika metaboliter som bildas under fermenteringen och att de nu arbetar med att fastställa vilka som spelar störst roll för att stödja tarmhälsan på lång sikt. Nästa steg i forskningen är att genomföra studier på människor för att se om de tarmskyddande metaboliterna som finns i surkål kan ha samma positiva effekter när de ingår i den dagliga kosten, som visades i laboratoriet.

Lite surkål kan göra stor skillnad, säger hon. Vi bör fundera på att inkludera dessa fermenterade livsmedel i vår vanliga kost och inte bara som tillbehör till vår korv.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.