“Liera inte Sverige med en annan krigsförbrytare”

Blir vi medlemmar i Nato blir vi skyldiga att delta i USA:s krig och kan därför inte ta initiativ till fredsförhandlingar, som vi kunnat göra som neutralt land. Sverige borde inte liera sig med en krigsförbrytare mot en annan utan bli en tredje kraft tillsammans med Europa. Det skriver Hans Sternlycke i en debattartikel.

publicerad 28 april 2022
USA:s president Joe Biden tillsammans med Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg under mars 2022.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Bara för att Ryssland begår krigsförbrytelser i Ukraina är det inte läge att gå in i Nato och liera sig med en annan krigsförbrytare. USA har startat flera krig och störtat flest regimer, även demokratiska, sedan andra världskriget. Ofta har man motiverat det med lögner, som exempelvis i Vietnam och Irak. Sverige har även villigt deltagit som lakej, som exempelvis i Libyen och Afghanistan, vilket kostade svenskarna 16 miljarder kronor. Ändå var USA tvunget att dra sig tillbaka, liksom i Vietnam.

Blir vi medlemmar i Nato blir vi skyldiga att delta i USA:s krig och hysa deras kärnvapen. Vi blir ett bombmål och ökar världens polarisering i stället för att kunna bidra till fred genom att ta initiativ till fredsförhandlingar, som vi kunnat göra som neutrala.

Nato borde ha skrotats när Warszawapakten upphörde. Ryssland fick löfte om att inte få några militära baser nära dess gräns. Det följdes inte. USA kräver världsherravälde och vill inte tillåta några länder att bli för självständiga. Rand Corporation startades under kalla kriget som en militär tankesmedja och 2019 kom man med en rapport om hur man skulle vinna opinion och knäcka Ryssland genom sanktioner: Extending Russia: Competing from Advantageous Ground. Det gällde att gillra en fälla och få Ryssland att anfalla Ukraina för att skapa ett proxykrig där, ett ställföreträdande krig. Det förklarar Bidens motvilja mot förhandlingar. Och man har lyckats. Med medias rapportering om alla hemskheter i Ukraina har det fått oss att glömma USA:s alla krigsförbrytelser samt att Sverige och Finland vill ansöka om ett snabbt medlemskap i Nato.

Sanktionerna kommer att leda till ekonomisk recession för Europa, och även för Ryssland. Men det är inte säkert att Putin störtas. Kina kan stötta och dra fördel av det. Yenen kan bli reservvaluta i stället för dollarn. Vi kan få ett dollarfall som gör att USA inte längre kan stå för två fjärdedelar av världens krigsutgifter. USA kräver att vi skall öka försvarsutgifterna till två procent av BNP, 10,8 miljarder kronor, 3,5 miljarder kronor mer än nu. Pengar som i stället borde använts för civil motståndskraft. Sverige borde inte liera sig med en krigsförbrytare mot en annan utan bli en tredje kraft tillsammans med Europa.

 

Hans Sternlycke

Hans Sternlycke är tidigare ledarskribent i Miljömagasinet och ordförande i Föreningen Centrum för Ekologisk Teknik.

Sternlycke har en tidigare bakgrund med studier i samhällsvetenskap och vid journalisthögskolan. Han är författare till boken Bättre med tåg (2012).

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!