Alkoholkonsumtion krymper hjärnan

publicerad 29 februari 2024
- av Sofie Persson
Minskad alkoholkonsumtion leder till bättre kognitiv, neurologisk och psykologisk hälsa.

Att minska alkoholkonsumtionen är en av de mest effektiva åtgärderna för att främja kognitiv och neurologisk hälsa, både på kort och lång sikt, forskning visar även att effekterna av alkohol varierar beroende på ålder.

I den nya rapporten Alcohol and the Brain har forskare från bland annat University of Victoria i Kanada, Berkley i USA samt Karolinska institutet och Drottning Silvias barnsjukhus gjort en sammanställning inom ämnet och analyserat cirka 150 vetenskapliga studier. Rapporten betonar att alkohol påverkar hjärnan under hela livet.

Att dricka alkohol under graviditeten är sedan tidigare känt för att vara skadligt, något forskarna nu bekräftar att studierna pekar mot.

Vi har inte kunnat hitta någon säker nivå av alkoholkonsumtion under graviditeten. Även funktionen hos spermierna kan påverkas, så mannen bör också ta ett uppehåll när paret försöker få barn, säger Sven Andréasson,

Vidare kan alkoholkonsumtion påverka unga vuxnas beslut, visar sammanställningen. Hjärnan är extra känslig fram tills att den är fullt utvecklad, något som sker först vid 23 till 24-års ålder, och kan därmed påverkas negativt av alkohol. Andréasson menar också att “berusningsdrickande i ungdomen” är en riskfaktor för demens senare i livet.

Ökad risk för psykisk ohälsa

Hos vuxna upp till 65 år visar forskningen att det finns ett starkt samband mellan alkohol och psykisk ohälsa. Det är etanolen i alkohol som förgiftar hjärncellerna genom att ta sig förbi blod-hjärnbarriären som skyddar hjärnan. Det kan även försämra minnet och den intellektuella förmågan samt öka hjärnans åldrande. Exempelvis kan en 50-åring som ökat sitt drickande från 1 enhet/dag till 2 enheter/dag efter några år en hjärna som är två år äldre än den annars skulle ha varit.

När man sedan blir äldre är hjärnan ytterligare känslig för alkoholkonsumtion då den även kan öka blocktrycket och orsaka stroke. Konsekvenserna av långvarig alkoholkonsumtion blir tydligare med åldern, och hjärnan krymper ju mer alkohol man konsumerat under livet.

Att minska eller helt sluta med berusningsdrickande kan därmed vara bland det bästa man kan göra för att påverka sin kognitiva hälsa.

Att dricka mindre eller avstå helt kan vara det mest påverkningsbara sättet att få bättre kognitiv, neurologisk och psykologisk hälsa i alla åldrar, säger Andréasson.

Det är den tionde rapporten som sammanställts av en internationell grupp av forskare inom alkoholområdet, på initiativ av flera internationella frivilligorganisationer och akademiska institutioner. Målet är att öka medvetenheten bland allmänheten om alkoholens konsekvenser och att informera beslutsfattare om åtgärder som kan bidra till att minska alkoholskadorna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!