Var tredje butik kan tvingas stänga innan sommaren

Coronavirusets spridning

publicerad 6 april 2020
- av Isac Boman

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

8420 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Coronautbrottet har påverkat stora delar av svensk detaljhandel mycket negativt och nu varnar Svensk Handel för att fler än tre av tio butiker kan tvingas slå igen verksamheten under de kommande två månaderna.

I ett pressmeddelande konstaterar Svensk Handel att butikernas likviditetskris blir allt värre och att var tredje handlare inom sällanköpsvaruhandeln redan har problem med sin likviditet. Lika många säger också att de kommer att behöva stänga ner verksamheten inom två månader om ingenting förändras.

– För varje dag som coronakrisens förlamande effekt på handeln pågår fördjupas företagens likviditetsproblem. Läget är allvarligt och risken är uppenbar att vi står inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

I undersökningen som Svensk Handel har gjort säger varannan butik att de har tappat över 40 procent av sin försäljning sedan krisen började, var tionde butik har tappat över 80 procent av försäljningen. Siffror så dystra att verksamheten inte längre kan hållas igång.

Riksbankens svar på på likviditetsproblematiken har varit att starta kreditpressen och tillgängliggöra hundratals miljarder för kommersiella banker, men det är högst oklart om dessa i praktiken kommer nå de företag som behöver dem och isåfall på vilka villkor.

Från Svensk Handels håll räknar med att 65 000 arbeten även inräknat med nuvarande politiska åtgärder riskerar att försvinna bara inom detalj- och partihandeln. Ytterligare 150 000 anställda kan tvingas gå ner i arbetstid för att verksamheterna ska gå runt. Redan nu har sex av tio butiker börjat använda sig av systemet för korttidspermittering.

– Kortidspermittering en är viktig åtgärd för att rädda jobben i handeln. Reformen behöver dock utökas till att gälla hela arbetstiden, säger Karin Johansson som också gärna ser lägre lokalhyror under tiden som krisen fortgår.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!