Allt fler britter känner att de inte kan hantera de ständigt stigande levnadsomkostnaderna och välgörenhetsorganisationer varnar för att många överväger att ta sina liv. Personer med kroniska sjukdomar och funktionsnedsättningar pekas ut som särskilt utsatta.
Välgörenhetsorganisationer i Storbritannien, som stöttar personer med funktionsnedsättningar eller kroniska sjukdomar, uppmanar landets myndigheter att se över välfärdssystemet. Man menar att myndigheterna måste skydda de mest sårbara och att många sjuka som redan innan haft svårt att klara sina kostnader nu har sett dessa tredubblas – en ökning man helt enkelt inte klarar av.
MS-sjuka Sioned Williams berättar exempelvis att hon under vintern tvingats stänga av uppvärmningen för att ha råd att köra sin son som har inlärningssvårigheter till aktiviteter och möten.
För att hålla sig varm gick hon istället omkring inomhus med flera lager kläder och varma vattenflaskor. Hon säger också att utrustning kopplad till hennes sjukdom snabbt blivit mycket dyrare.
– De säger att stress är en av de värsta sakerna med MS, och stressen i samband med levnadsomkostnaderna gör mig sjukare. Jag vet helt enkelt inte hur vi ska klara oss om allt går så fort som det gör, förklarar hon.
Cat Shorney-Jones som arbetar med MS-sjuka beskriver hur människor på grund av den stigande inflationen blivit ”oerhört desperata”.
– De måste välja mellan att värma upp huset eller äta, eller tanka bränsle i bilen för att åka till möten.
Kvinnor i 80-årsåldern vittnar om hur de tvingats stänga av uppvärmningen och istället ta på sig varma kläder inomhus – någonting som påminner om hur det var under andra världskriget.
Ökade transportkostnader har också gjort funktionsnedsatta människor mer ensamma och isolerade eftersom de inte längre har råd att besöka vänner och familj. Många har vädjat om hjälp och förklarat att de funderat på att ta sina liv.
– Ett flertal personer har berättat för oss att de övervägt självmord, bekräftar en talesman för Disability Wales.
Det finns viss ekonomisk hjälp att söka i Storbritannien, men organisationer som arbetar med sjuka och fattiga menar att det ofta är krångligt att ansöka, osäkert om man faktiskt blir beviljad samt att beloppen som betalas ut ofta är för små för att göra någon egentlig skillnad. Den brittiska regeringen har dock meddelat att man har för avsikt att inflationsjustera flera av de ekonomiska stöden.
“This is not a trivial piece of economics, this is at the core of the wellbeing of the nation”@MartinSLewis warns of the devastating mental health impacts of the cost of living crisis, telling @Peston that it has caused people to consider taking their own lives#Peston pic.twitter.com/lNG08Mwbtv
— Peston (@itvpeston) May 10, 2023
Journalisten och konsumentrådgivaren Martin Lewis har även han uppmärksammat situationen i Storbritannien och att allt fler överväger att ta sina liv eftersom de känner att de helt enkelt inte har råd att leva längre.
– 14 procent av befolkningen har förra året övervägt att ta livet av sig på grund av levnadsomkostnadskrisen. Bland människor som hamnat efter med minst en räkning är siffran över 40 procent och i den gruppen har 13 procent försökt ta sina liv.
– Detta är inte en trivial ekonomisk fråga. Detta är kärnan i nationens välbefinnande, fortsätter han.