En ny studie visar att traditionell japansk kost kan minska risken för demens jämfört med västerländsk kost. Däremot uppmättes fördelarna endast hos kvinnor.
I en studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nutrition Journal, jämfördes kostvanorna hos 1 636 japanska medborgare i åldrarna 40 till 89 år. Deltagarna ombads att skriftligt och med bilder rapportera vad de åt och drack, där 589 följde en traditionell japansk kost, 697 åt en typisk västerländsk kost och 350 följde en växtbaserad kost med inslag av mejeriprodukter.
En typisk japansk kost består ofta av fisk, skaldjur och ris. Den traditionella japanska kosten är dock mer specifik och inkluderar även sjögräs, grönt te, miso (fermenterad sojabönspasta), inlagd gurka, sojabönor, sojabönsgroddar och svamp. Dessutom kännetecknas den av ett lågt intag av rött kött.
Forskarna samlade även in information om andra livsstilsvanor och hälsofaktorer, som genetisk risk för demens, rökvanor, fysisk aktivitet och förekomst av andra hälsoproblem.
Forskarna analyserade även utvecklingen av hjärnatrofi, så kallad hjärnkrympning, som innebär förlust av nervceller, under en tvåårsperiod. Åldersrelaterad hjärnatrofi är en vanlig indikator på kognitiv nedgång och demens, och mättes i studien med hjälp av magnetkameraundersökningar.
Mindre hjärnatrofi hos kvinnor
Studien visade att kvinnor som följde den traditionella japanska kosten upplevde mindre hjärnatrofi under den tvååriga perioden jämfört med kvinnor som åt västerländsk kost. Effekterna av den växtbaserade kosten var däremot mer oklara, troligtvis på grund av det lägre antalet deltagare. Hos män såg man ingen skillnad i hjärnatrofi mellan de som följde den traditionella japanska kosten och de som följde andra dieter.
”Det kan finnas några anledningar till detta mönster av resultat. Vissa verkar vara specifika för de biologiska skillnaderna mellan könen. Till exempel verkar vissa näringsämnen – såsom magnesium och de växtöstrogener som finns i fisk, skaldjur, svampar, fullkorn och baljväxter – ha en starkare skyddande effekt på kvinnors hjärnor”, skriver forskarna Shu Zhang och Giovanni Sala i The Conversation.
Livsstilsfaktorer kan dock också spela en roll i skillnaderna mellan könen. Till exempel var rökning vanligare bland män än kvinnor. Dessutom avvek de manliga deltagarna oftare från den traditionella japanska kosten, genom att konsumera mer nudlar (en källa till raffinerade kolhydrater) och alkoholhaltiga drycker som sake. Båda dessa faktorer kan bidra till ökad hjärnatrofi.
Blå zoner
Fördelarna med den japanska kosten kan också bero på att många livsmedel är rika på vitaminer, polyfenoler, fytokemikalier och omättade fettsyror. Dessa komponenter är kända för sina antioxidanta och antiinflammatoriska egenskaper, vilka, enligt forskarna, bidrar till att hålla hjärnan och dess neuroner i optimalt skick.
”Att anamma delar av den traditionella japanska kosten och inkludera livsmedel som fisk, skaldjur, soja, miso, sjögräs och shiitakesvamp kanske inte bara bidrar till att förbättra den kognitiva funktionen utan även den allmänna hälsan”, skriver forskarna.
I Japan återfinns en av världens så kallade ”blå zoner”, ett begrepp myntat av Dan Buettner, som beskriver platser där människor lever längst och är som friskast och på Okinawa finns den högsta andelen kvinnliga hundraåringar i världen.