Pojkar jollrar mer än flickor under sitt första år

publicerad 4 juni 2023
- av Sofie Persson
Flickor kommer ikapp pojkar "ljudmässigt" under andra året.

Pojkar jollrar, babblar och gör mer ljud i allmänhet än flickor under första levnadsåret, visar ny forskning. Anledningen, spekulerar man, skulle kunna vara att pojkar utvecklat en större ljudkapacitet för att lättare överleva sitt första år.

I den nya omfattande studien vid University of Memphis i Tennessee har forskare använt en algoritm för att gå igenom en datamängd på mer än 450 000 timmar oavbrutet ljud från 5 899 spädbarn. Ljuden var inspelade med en iPod-enhet under två års tid.

Detta är det största urvalet för någon studie som någonsin genomförts om språkutveckling, såvitt vi vet, säger professor D. Kimbrough Oller.

Spädbarn talar som bekant inte, men producerar istället en hel del andra ljud. De jollrar, skriker eller gör exempelvis olika typer av vokaliseringar. Länge har man trott att flickor utvecklar språk tidigare än pojkar, men i denna studie visas att det faktiskt är tvärtom.

Pojkar gjorde tio procent fler ljud under sitt första levnadsår än flickor, visar studien. Flickor kom sedan ikapp under det andra året och gjorde då sju procent fler ljud än pojkar.

I allmänhet talade föräldrar oftare till flickorna, men det hade ingen betydelse för antalet ljud bebisarna gjorde. Forskarnas ena teori var att pojkar var mer ljudliga än flickor på grund av att de var mer aktiva, men den teorin verkar inte trolig eftersom flickorna sedan kom ikapp trots att pojkarna fortfarande var mer aktiva.

Forskarna tror istället på en evolutionär teori där man sedan tidigare tror att spädbarn gör olika ljud för att signalera sitt välmående till föräldrarna, för att i sin tur få mer uppmärksamhet, och därmed också ha större chans att överleva. I allmänhet har pojkar en högre dödlighet under sitt första levnadsår och det kan vara därför pojkar genom evolution “lärt sig” att vara mer högljudda. Däremot minskar dödligheten rejält redan under det andra levnadsåret och därför skulle det kunna förklaras varför pojkar drar ner på tempot då, spekulerar man.

Nästa steg i forskningen ska vara att titta på hur vårdnadshavare reagerar på bebisarnas ljud.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!