I en intervju med Läkartidningen blickar barnläkaren och forskaren Jonas F Ludvigsson tillbaka på hatstormen han fick utstå efter publiceringen för två år sedan av sin studie gällande barn och covid-19 som gick på tvären med etablerade narrativ i media.
Han vittnar även om positiva reaktioner från bland annat chefen på Unicef, som skrev och tackade honom för studien. Ludvigsson erkänner också att han i och med det inträffade personligen känner att han inte klarar att ägna sig åt någon mer forskning som kan uppfattas som kontroversiell.
Det var i början av 2021 som barnläkaren och forskaren Jonas F Ludvigsson publicerade en studie som visade att risken för att barn skulle behöva intensivvård när de drabbats av covid-19 var låg. Trots de positiva resultaten gjorde studien att läkaren utsattes för en våg av hat från olika håll. En skärrad Ludvigsson meddelade strax därefter att han skulle upphöra helt med forskning inom covid-19.
Nu har två år förflutit sedan studien publicerades och Ludvigsson ser tillbaka på tiden som oerhört pressande, speciellt det första halvåret.
– Jag har aldrig varit med om något som väckt så starka känslor och där det funnits så otroligt mycket engagemang. Det är ju fortfarande så att folk blir väldigt arga på mig och upprörda, trots att jag skriver om helt andra saker på öppna sociala medier, berättar han för Läkartidningen.
Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine och inom loppet av två månader blev han anmäld för forskningsfusk. Vid ett tillfälle krävde tidskriften svar på en mängd frågor inom 24 timmar efter att ett antal svenska forskare hört av sig med krav att tidskriften skulle dra tillbaka studien. Studien kvarstår och Ludvigsson har friats på alla punkter, men han erkänner också att han ärrats av erfarenheten.
– Man vill ju gärna att en sådan här historia ska få ett lyckligt slut och att någon ska säga att hatet aldrig får vinna. Men jag tror att det kommer att finnas utredningar och ämnen jag tackar nej till och jag kommer inte ägna mig åt registerforskning på covid. På så vis har ju de som utsatt mig för trakasserier vunnit, konstaterar han.
Ludvigsson har under 2022 dock gjort en mindre fallrapport angående omikron och barn, samt en vetenskaplig sammanfattning av Coronakommissionens rapport för att förhindra att den glömdes bort i valrörelsen. Trots den omtumlande upplevelsen ångrar inte Ludvigsson sin studie eftersom den även fick positiv uppmärksamhet samt faktiskt bidrog till coronaforskningen.
– En av cheferna på Unicef skrev och tackade för artikeln och sa att ”den betyder enormt mycket för att försöka hålla skolorna öppna för miljoner barn i utvecklingsländer”, berättar han.