Pandemiöverdrifterna

Barnläkare utsatt för hot efter covid-studie

Barnläkaren och forskaren Jonas F. Ludvigsson.

Forskaren och barnläkaren Jonas Ludvigssons studie på barn och covid-19 visade tydligt att risken är mycket liten för barn att drabbas av svåra varianter av sjukdomstillståndet. Då började hoten komma.

En forskningsstudie som gjordes på Karolinska Institutet undersökte hur många barn som intensivvårdades i Sverige mellan mars och juni förra året på basen av Folkhälsomyndighetens siffror. Sammanlagt var det 15 barn mellan 1 och 16 år med covid-19 eller så kallat multiinflammatoriskt syndrom som kopplas till covid-19. Fyra av barnen hade underliggande sjukdomar och ingen av dem dog inom två månader efter att ha intensivvårdats. Fyra av de 15 barnen vårdades i respirator. Den genomsnittliga vårdtiden var fyra dagar.
Att den här studien visar att så få barn hade behov av IVA-vård trots öppna skolor under våren är glädjande, konstaterar Jonas Ludvigsson som är barnläkare och professor i klinisk epidemiologi.

Trots de positiva resultaten av studien fick Ludvigsson efteråt ett flertal hot riktad mot sig, rapporterar skattefinansierade SR.

Framför allt har den sista veckan varit väldigt hemsk. Tusentals människor har skrivit hårda ord mot en på nätet, säger Ludvigsson.

Vissa av hoten och kommentarerna har varit så allvarliga att han sett sig tvungen att göra en polisanmälan.

Folk skriver allt ifrån att man vill att människor ska dö, att man verkar i svensk rasbiologisk anda, till att man är en sjuk människa. Det har varit jobbigt och jag har blivit utsatt för andra saker som tyvärr gjort att jag blivit tvungen att polisanmäla, berättar han.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!