Barnläkare utsatt för hot efter covid-studie

Pandemiöverdrifterna

publicerad 8 februari 2021
- av Sofie Persson
Barnläkaren och forskaren Jonas F. Ludvigsson.

Forskaren och barnläkaren Jonas Ludvigssons studie på barn och covid-19 visade tydligt att risken är mycket liten för barn att drabbas av svåra varianter av sjukdomstillståndet. Då började hoten komma.

En forskningsstudie som gjordes på Karolinska Institutet undersökte hur många barn som intensivvårdades i Sverige mellan mars och juni förra året på basen av Folkhälsomyndighetens siffror. Sammanlagt var det 15 barn mellan 1 och 16 år med covid-19 eller så kallat multiinflammatoriskt syndrom som kopplas till covid-19. Fyra av barnen hade underliggande sjukdomar och ingen av dem dog inom två månader efter att ha intensivvårdats. Fyra av de 15 barnen vårdades i respirator. Den genomsnittliga vårdtiden var fyra dagar.

Att den här studien visar att så få barn hade behov av IVA-vård trots öppna skolor under våren är glädjande, konstaterar Jonas Ludvigsson som är barnläkare och professor i klinisk epidemiologi.


Annonser:


Trots de positiva resultaten av studien fick Ludvigsson efteråt ett flertal hot riktad mot sig, rapporterar skattefinansierade SR.

Framför allt har den sista veckan varit väldigt hemsk. Tusentals människor har skrivit hårda ord mot en på nätet, säger Ludvigsson.

Vissa av hoten och kommentarerna har varit så allvarliga att han sett sig tvungen att göra en polisanmälan.

Folk skriver allt ifrån att man vill att människor ska dö, att man verkar i svensk rasbiologisk anda, till att man är en sjuk människa. Det har varit jobbigt och jag har blivit utsatt för andra saker som tyvärr gjort att jag blivit tvungen att polisanmäla, berättar han.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.