Utrikes

Ungrarna röstade nej till EU:s migrationspolitik

Ungerns president Viktor Orbán

Under söndagen hölls det en folkomröstning i Ungern kring huruvida EU ska få tvinga landet att ta emot kvotmigranter. En överhängande majoritet röstade emot EU, men omröstningen kan dock komma att ogiltigförklaras.

Det var inget oväntat resultat av folkomröstningen. Hela 98,3 procent av de som röstade ville inte ge EU rätten att tvinga Ungern att ta emot kvotmigranter. President Viktor Orbán kallade det hela för ett “enastående resultat”.
13 år efter att en majoritet av ungrarna röstade om medlemskap i EU gjorde idag ungrarna sina röster hörda igen i en ny europeisk fråga, sade Orbán vid en presskonferens i Budapest under söndagsnatten.

Men endast 40 procent av de röstberättigade ungrarna tog sig till valurnorna. Detta innebär att omröstningen kan komma att ogiltigförklaras, eftersom det krävs ett valdeltagande på minst 50 procent för att en folkomröstning ska godkännas, enligt den ungerska konstitutionen, rapporterar Deutsche Welle.

Viktor Orbán planerar dock att göra ett tillägg i konstitutionen för att folkomröstningen inte ska ogiltigförklaras.

Ungern har under de senaste årets eskalerande migrationskris till Europa haft en hård hållning i invandringsfrågan, tillsammans med länder som Slovakien och Polen.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!