Ungrarna röstade nej till EU:s migrationspolitik

publicerad 3 oktober 2016
Ungerns president Viktor Orbán

Under söndagen hölls det en folkomröstning i Ungern kring huruvida EU ska få tvinga landet att ta emot kvotmigranter. En överhängande majoritet röstade emot EU, men omröstningen kan dock komma att ogiltigförklaras.

Det var inget oväntat resultat av folkomröstningen. Hela 98,3 procent av de som röstade ville inte ge EU rätten att tvinga Ungern att ta emot kvotmigranter. President Viktor Orbán kallade det hela för ett ”enastående resultat”.

13 år efter att en majoritet av ungrarna röstade om medlemskap i EU gjorde idag ungrarna sina röster hörda igen i en ny europeisk fråga, sade Orbán vid en presskonferens i Budapest under söndagsnatten.

Men endast 40 procent av de röstberättigade ungrarna tog sig till valurnorna. Detta innebär att omröstningen kan komma att ogiltigförklaras, eftersom det krävs ett valdeltagande på minst 50 procent för att en folkomröstning ska godkännas, enligt den ungerska konstitutionen, rapporterar Deutsche Welle.

Viktor Orbán planerar dock att göra ett tillägg i konstitutionen för att folkomröstningen inte ska ogiltigförklaras.

Ungern har under de senaste årets eskalerande migrationskris till Europa haft en hård hållning i invandringsfrågan, tillsammans med länder som Slovakien och Polen.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


116 310 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.