Utrikes

“Svenskarna” som åtalas för terrorbombning i Köpenhamn har båda invandrarbakgrund

Två män med invandrarbakgrund står åtalade.

De två män som står åtalade för sprängningen mot Skattestyrelsen i Köpenhamn har båda invandrarbakgrund. Trots det har både svensk och dansk media systematiskt valt att i sin rapportering beskriva gärningsmännen som svenskar och kallat det ett svenskt terrordåd.

Det var den 6 augusti förra året som en sprängning genomfördes mot Skattestyrelsens byggnad i centrala Köpenhamn och orsakade kraftiga skador på både byggnaden och omkringliggande lokaler.
De två åtalade männen, 22, respektive 23 år gamla ska ha transporterat bomben i en bil över Öresundsbron och kunde gripas inom några veckor. Attentatet ledde till hårdare kontroller mellan den svenska och danska gränsen.

I både svensk och dansk massmedia har gärningsmännen konsekvent pekats ut som svenskar trots att båda har icke-västlig invandrarbakgrund. Den ene åtalade mannen som skriven i Arlöv har turkisk bakgrund och den andra mannen har har arabiskt ursprung och har kandiderat för Vänsterpartiet i kommunvalet. Båda uppbär svenskt medborgarskap.

Dådet de båda ska ha utfört betraktas av danska myndigheter som en terrorhandling. Den åtalade mannen med arabiskt ursprung som tidigare har kandiderat för Vänsterpartiet har tidigare dömts för våldsbrott.

– En kraftig bomb blev spräng vid en offentlig myndighet och sprängningen har kunnat skrämma både de drabbade och resten av befolkningen och förstöra myndigheternas arbete, konstaterar åklagare Lise-Lotte Nilas til Ekstrabladet.

Hon betonar att visserligen kom ingen person till skada, men åklagaren menar ändå att dådet är så grovt att det bör klassas som en terrorliknande handling och att straffen bör bli mycket höga.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!