Bombdåd i Linköping – kopplas till gängkonflikt

Invandrarvåldet

publicerad 26 september 2023
- av Jan Sundstedt
Sprängningen i Linköping kopplas precis som flera tidigare bombdåd till det kriminella gänget "Foxtrot".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tidigt på tisdagsmorgonen detonerade en bomb vid ett flerfamiljshus i Linköping där stora delar av ytterväggen sprängdes bort och en 25-årig kvinna skadades. Enligt uppgifter har även detta våldsdåd kopplingar till nätverket Foxtrot och den gängkriminelle ledaren ”Kurdiska räven”.

På bilder och filmklipp syns det hur husets ena yttervägg i princip helt rasat ihop och man kan också se rakt in i flera av bostäderna.

– Vi vaknade av en kraftig smäll och skakningar i huset. Vi gick ut direkt och kollade att alla grannar mådde bra och sen ringde vi polisen. Vi är skärrade, men mår bra, säger en boende i området till skvallertidningen Aftonbladet, och en annan beskriver det som en ”ordentlig smäll”.

Av en ren slump dog ingen i sprängningen men en kvinna i 25-årsåldern fördes till sjukhus med ambulans. Hon ska ha varit ”vaken och talbar”, men det oklart hur allvarligt skadad hon är. I de flesta av de drabbade lägenheterna var ingen hemma vid bombtillfället.

– Vår bild är att ingen person var hemma i de lägenheter som drabbades värst, säger polisens presstalesman Angelica Israelsson Silfver.

Nätverket Foxtrot

Enligt uppgifter till bland annat statsfinansierade Sveriges Radio har även denna sprängning koppling till en maktkamp inom det kriminella nätverket ”Foxtrot” – någonting som polisen inte vill bekräfta.

– Vi får se om det finns en sådan koppling. Vi arbetar brett och vet hur det har sett ut på andra platser i Sverige de senaste veckorna, fortsätter Israelsson Silfver.

Området är fortfarande avspärrat och polisen arbetar nu med att knacka dörr, förhöra vittnen och säkra teknisk bevisning.

Regeringen i krismöte

Det kan också noteras att regeringen kallat till krismöte under morgondagen med anledning av den senaste tidens gängkriminella våld med uppmärksammade skjutningar och sprängningar.

– Vi måste med hela samhällets samlade kraft trycka tillbaka denna brottslighet och vända utvecklingen. I vår kommer minimistraffet för otillåten hantering av explosiva varor dubbleras, men mer måste göras för att förebygga och förhindra sprängningarna. Vi samlar nu därför alla relevanta aktörer för att gemensamt identifiera vad som kan göras på kort och lång sikt, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

På mötet där även representanter för myndigheter, räddningstjänstförbund, Sveriges kommuner och regioner, branschorganisationer och fackförbund deltar ska man ”identifiera åtgärder som kan genomföras för att skyndsamt och uthålligt minska de illegala sprängningarna”.

– De kriminellas tillgång till explosiva varor måste strypas, menar Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

Rawa Majid – Kurdiska räven

Majid, föddes i Iran 1986 men flyttade snart till Sverige med sin familj och växte upp i Uppsala.Han anses vara ledare för det kriminella nätverket Foxtrot och har bland annat dömts för grovt narkotikabrott, flera fall av misshandel, inbrott och smuggling.

Enligt polisen är Rawa Majid en av landets största narkotikasmugglare och hans nätverk har varit inblandat i ett stort antal skjutningar och mord. Gängledaren själv är eftersökt och häktad i sin frånvaro för bland annat stämpling till mord, men gömmer sig i Turkiet där han beviljats medborgarskap.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!