Upprorsstämning i Frankrike efter antivitt mord på tonåring

Invandrarvåldet

publicerad 28 november 2023
- av Jan Sundstedt
Mordet har lett till omfattande protester mot invandrarvåldet och den antivita rasismen i Frankrike.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


– Vi är här för att hugga ner vita människor, ska en gängmedlem med invandrarbakgrund ha deklarerat innan han och hans kumpaner mördade 16-årige Thomas på dansfest i franska Crépol.

Ett flertal andra skadades i dådet som väckt avsky och ilska runt om i Frankrike och som av många ses som ännu ett bevis på den utbredda antivita rasismen i landet.

Thomas dog på väg till sjukhuset den 19 november. Kort därefter häktades nio personer med invandrarbakgrund misstänkta för att ha stormat festen och gått till attack mot deltagarna, samtidigt som gärningsmännen enligt vittnesuppgifter ska ha utbrustit att de var ute efter att döda vita människor.

I staden Romans-sur-Isere där Thomas gick i skolan arrangerades snart protester mot våldet och minst 6 000 personer anslöt sig. Även flera invandringskritiska och nationalistiska grupperingar har anordnat demonstrationer för att visa sin avsky mot vad man menar är ett utbrett invandrarvåld, ett 20-tal av dessa greps efter sammandrabbning med polis.

“Brytpunkt för Frankrike”

De utbredda protesterna har fått makthavare i Frankrike att gå ut och varna allmänheten från att själva försöka skipa rättvisa.

– Ingen kan ta rättvisan i egna händer utanför lagen, förkunnade åklagaren Laurent de Caigny som samtidigt inte ville bekräfta att Thomas och de andra skadade blivit attackerade på grund av sin etniska tillhörighet.

Macrons regering varnar vidare för att mordet på 16-åringen kan visa sig vara en ”brytpunkt för det franska samhället” och regeringens talesman Olivier Véran har kallats in för att försöka lugna situationen.

– Det är upp till rättsväsendet att skipa rättvisa. Inte den franska allmänheten, hävdar han.

Samtidigt lovar man att rättsliga konsekvenser är att vänta för de som försöker hämnas mordet på 16-åringen.

“Antivit rasism”

Bland konservativa och nationalister är dock tongången en annan och Marion Marechal, ledande kandidat för partiet Reconquete, skriver på X att ”den anti-vita rasismen nu slår till mot vår landsbygd”.

Många andra fransmän är av samma uppfattning och kräver nu krafttag mot våldet som riktas mot vita fransmän. På sociala medier är en vanlig åsikt att ”det mångkulturella samhället” har misslyckats och bör avvecklas och att personer med invandrarbakgrund som begår brott bör få sina medborgarskap tillbakadragna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!