Efter att Storbritanniens högsta domstol nekade Julian Assange rätt till omprövning av beslutet om hans utlämning till USA, som fastställdes i december förra året, var det upp till den brittiska inrikesministern Priti Patel att godkänna beslutet.
Nu har Patel beslutat att Assange ska lämnas till USA. Assange uppges ha två veckor på sig att överklaga beslutet.
Det var i januari förra året som en brittisk domstol beslutade att Wikileaks-grundaren inte ska utlämnas till USA med hänvisning till hans sviktande hälsa, något som Nya Dagbladet rapporterade om. USA överklagade dock beslutet och i december 2021 stod det klart att Assange ska utlämnas, efter löften från USA om att vidta åtgärder som ska minska risken för självmordsförsök samt att Assange inte ska utsättas för varken isolering eller möjligast hårda repressalier.
Assange yrkade på att få utlämningsbeslutet omprövat i Högsta Domstolen, något man i mars meddelande dock inte kommer att ske. Istället blev det upp till den brittiska inrikesministern Priti Patel att bestämma om Storbritannien ska tillmötesgå USA:s begäran att få Assange utlämnad.
Nu har inrikesministern beslutat godkänna USA:s begäran och enligt Patels kansli måste hon nu skriva under en utlämningsorder ”om det inte finns några skäl att förbjuda ordern”, vilket domstolarna inte har funnit. Julian Assange har två veckor på sig att överklaga beslutet, rapporterar TT.
Assange är efterlyst av amerikanska myndigheter som jagat honom efter att han avslöjat grova krigsbrott från USA:s sida i Irak och Afghanistan. Han anklagas i detta för att ha publicerat hemligstämplade dokument och riskerar vid utlämning dödsstraff eller fängelse i upp till 175 år.