Högsta domstolen: Assange kan utlämnas till USA

Fallet Julian Assange

publicerad 13 december 2021
- av Isac Boman
Julian Assange 2010.

Julian Assange kan utlämnas till USA, slår högsta domstolen i Storbritannien nu fast och upphäver därmed en dom från tidigare i år. Samtidigt konstaterar kritiker att Assange riskerar livstid i fängelse eller till och med dödsstraff för sitt journalistiska arbete med Wikileaks och pekar på att den australiensiske journalistens öde är en avgörande fråga för demokratins och yttrandefrihetens framtid i Väst.

I januari beslutade en brittisk domstol att Wikileaks-grundaren inte ska överlämnas till USA på grund av oro kring hans mentala hälsa. USA överklagade dock domen och vann – bland annat efter att ha försäkrat om att vidta åtgärder som ska minska risken för självmordsförsök samt att Assange inte ska utsättas för isolering eller de hårdaste restriktionerna.

Assange är efterlyst i USA efter att via Wikileaks ha offentliggjort tusentals sekretessbelagda dokument under 2010 och 2011 som avslöjade krigsbrott, korruption och olika former av övergrepp begångna av den amerikanska militären och dess allierade.

Om han utlämnas till USA riskerar han att fängslas resten av sitt liv för spionage. Enligt FN:s särskilda rapportör om tortyr riskerar Assange eventuellt också tortyr eller till och med dödsstraff om han lämnas ut till USA.

Fästmön: USA vill döda honom

Julian Assanges fästmö Stella Moris som han har två barn med kallar domstolens beslut för ”farligt och missriktat” och menar att det inte går att lita på löften från USA.

– Under de två och ett halvt senaste åren har Julian varit i fängelset i Belmarsh och faktum är att han har varit frihetsberövad i en eller annan form sedan den 7 december 2010 – i 11 år. Hur länge kan det här fortsätta?

Foto: faksimil/Youtube

 

Wikileaks chefredaktör Kristinn Hrafnsson säger i ett uttalande att Julian Assanges liv än en gång hotas och att även journalisters rätt att publicera material som storföretag och regeringar finner obekvämt står under hot.

– Det här handlar om rätten för en fri press att publicera utan att hotas av en mobbande supermakt.

Även Amnesty International fördömer domstolens beslut och kallar det för en ”travesti på rättvisan” samt tillägger att de amerikanska löftena är ”djupt bristfälliga”. Man konstaterar vidare att domen utgör ett stort hot mot pressfriheten i USA och utomlands.

Fästmön Stella Morris höll tal utanför domstolsbyggnaden där ett stort antal människor samlats för att protestera mot ett utlämnande av Assange och hon varnade för att de extrema förhållanden som Assange kan komma att utsättas för mycket väl kan driva honom att ta sitt liv.

– Julian exponerade brott begångna av CIA:s torterare, av CIA:s mördare och nu vet vi att CIA:s mördare planerade att döda honom (Assange) också. Hur kan den här domstolen, hur kan dessa domstolar godkänna en utlämningsförfrågan under dessa förhållanden? Hur kan de acceptera en utlämning till ett land som planerat att döda Julian, som planerat att döda en publicist på grund av vad han publicerat?

Hon tillade vidare att man kommer att fortsätta kämpa för Julian Assange och för att han åter ska bli en fri man och att Wikileaks-grundaren representerar vad det innebär att bo i ett fritt samhälle, vad pressfrihet innebär och vad det innebär för journalister att göra sitt arbete utan att behöva vara rädda för att tillbringa resten av sitt liv i fängelse.

– Storbritannien fängslar journalister. De fängslar Julian på order av en utländsk makt som driver ett kränkande hämndlystet åtal mot en journalist, och det är vad det handlar om. Jag uppmanar alla att gå samman och kämpa för Julian. Julian representerar alla våra friheter och alla våra rättigheter.

Politiker och människorättsorganisationer kritiska

Wikileaks officiella Twitter har också uppmärksammat domen och konstaterar att USA vill få Assange utlämnad, bland annat för att han avslöjat och publicerat videoklipp som visar hur amerikansk militär mejar ner och dödar obeväpnade civila och journalister i Irak.

Labour-politikern John McDonell har också engagerat sig i fallet och uppmanar alla andra människor att också göra det. Han menar att Assange lever under extremt svåra förhållanden och enorm press och menar att den amerikanska regimen kommer att göra nästan allt i sin makt för att tysta Assange.

– Efter två timmar lämnade jag fängelset mer övertygad än någonsin om att den här mannen först och främst är oskyldig till det han anklagas för men också att han moraliskt gjort rätt val, konstaterar han och menar att Assange och hans kollegor avslöjat omfattande krigsbrott och förbrytelser för omvärlden.

– Han har gjort det globala samhället en stor tjänst, inte bara för vårt eget land, och han får inte utlämnas till USA. Jag tror inte att han får en rättvis rättegång där och han riskerar att få tillbringa resten av sitt liv i fängelse.

McDonell menar att USA genom att lägga stora resurser på att jaga och straffa Assange vill skicka en varning till alla andra journalister och visa att de kommer att straffas på samma sätt som han om de försöker exponera USA:s förehavanden.

– Förstå att detta inte handlar om en enskild individ. Det här handlar om rätten till yttrandefrihet. Rätten att visselblåsa och rätten att stå upp mot orättvisan. Om Assange tystas så kan de tysta alla – och det kommer de också att göra. Snälla underskatta inte betydelsen av det här fallet för demokratins framtid, vädjar han.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.