Rothschild-toppen: ”Ukraina måste garanteras Nato-medlemskap”

Kriget i Ukraina

publicerad 20 juli 2023
- av Isac Boman
Sedwill har också suttit i Natos politiska ledning i Afghanistan.

Mark Sedwill, brittisk politiker, tidigare nationell säkerhetsrådgivare och numera geopolitisk rådgivare åt Rothschild & co anser att Nato måste göra mer för Ukraina.

Han vill att den USA-ledda militäralliansen levererar ännu mer vapen till Zelenskyjs armé, ger långsiktigt militärt stöd och att Ukraina ”garanteras” en tydlig väg till ett fullvärdigt Nato-medlemskap.

Sedwill gläder sig åt att kriget i Ukraina lett till att Nato stärks och att Finland och Sverige är på väg att anslutas till militäralliansen – samtidigt som Ryssland bedöms bli allt mer isolerat av Väst.

Framtidens utmaningar är dock många enligt Rothschild-rådgivaren och Nato-medlemmarna måste förbereda sina krigsindustrier så att de är ”förebredda för varje scenario” och redo när nya kriser uppenbarar sig.

Dagens hot är Vladimir Putins Ryssland. Gårdagens hot var terrorism och människohandel som uppstod ur staters misslyckande. Morgondagens oundvikliga utmaning är Kina, särskilt som klimatförändringarna öppnar de arktiska vattnen och gör att Nato och Kina närmar sig varandra i de nordligaste delarna. Vad kommer härnäst? Statligt misslyckande i Ryssland efter Putin? Okontrollerad artificiell intelligens? Resurskrig i Afrika? Detta och mycket mer är möjligt, liksom det okända. Västalliansen, med Nato i centrum, måste vara redo för allt”, hävdar han.

Enligt Sedwill är det också av yttersta vikt att nu signalera till Ryssland att ett eventuellt användande av kärnvapen kommer att mötas med ”kraft” från Nato.

Det är också viktigt att Nato-länderna arbetar för att förbättra relationerna med Brasilien, Indien, Sydafrika och i arabvärlden – länder som närmast sig Kina och Ryssland den senaste tiden. Även USA:s och Kinas relationer bör stabiliseras.

Viktigast av allt är dock enligt Sedwill att Nato-länderna utökar sitt stöd ytterligare till Ukraina och uppmanar generalsekreterare Jens Stoltenberg att säkra tre åtagande för Ukraina.

Fler vapen nu för att stödja årets motoffensiv, långsiktigt stöd för att utveckla avancerad kapacitet för att slå tillbaka och därmed avskräcka framtida ryska aggressioner, och den garanterade färdplanen till Nato-medlemskap”.

När regeringar världen över brottas med klimatförändringar, den tekniska revolutionen, åldrande befolkningar, migration och globaliseringens reträtt, kommer västalliansens sätt att möta denna utmaning att avgöra hur andra ställer sig i denna tid av strategisk konkurrens och därmed vem som skriver 2000-talets historia”. Det är en avgörande period, avslutar han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!