Putin: ”Blir problem med Finland i Nato”

Det nya kalla kriget

publicerad 18 december 2023
- av Isac Boman
Rysslands president Vladimir Putin och Finlands statsminister Petteri Orpo.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ryssland kommer att skapa ett nytt militärdistrikt för att förstärka sina positioner vid gränsen mot Finland efter att grannlandet beslutat gå med i den USA-ledda militäralliansen Nato.

– Det var inga problem innan. Nu kommer det att bli det, varnar president Vladimir Putin.

Enligt den ryske presidenten har Finlands och Rysslands relationer varit relativt goda under de senaste decennierna och man har inte haft några allvarliga ”problem” med varandra – men nu riskerar det att uppstå just sådana.

– De tog och drog in Finland i Nato. Hade vi några tvister med Finland? Alla tvister, inklusive de territoriella i mitten av 1900-talet, är sedan länge lösta, sa Putin och påpekade att Ryssland inte har några territoriella tvister med något Nato-land.

För att bemöta Nato-expansionen kommer ett nytt ryskt militärdistrikt (Leningrad) att upprättas och vara stationerat i just Leningradregionen, där Sankt Petersburg är den viktigaste staden.

– Det var inga problem innan. Nu kommer det att bli det. Vi kommer nu att skapa Leningrads militärdistrikt och koncentrera vissa militära enheter dit. Varför behöver de detta, det är bara nonsens, fortsatte presidenten.

Amerikanska trupper och vapen

Enligt Putin var den rysk-finska relationen innan Finlands ansökan till Nato ”den mest hjärtliga”. De största konflikter man brottades med kretsade kring trädförädlingsindustrin – en relation som enligt presidenten nu försämrats kraftigt.

Finland meddelade sitt beslut att gå med i Nato flera månader efter att konflikten mellan Ukraina och Ryssland utbröt i februari 2022. I april i år blev landet fullvärdig medlem av det USA-ledda blocket – en anslutning som Ryssland protesterat mot och varnat för, med hänvisning till den egna territoriella säkerheten.

Förra veckan tillkännagav Helsingfors planer på att underteckna ett försvarssamarbetsavtal (DCA) med USA, vilket gör det möjligt för Washington att stationera trupper och lagra vapen och ammunition i landet. Det finska utrikesministeriet sade att Helsingfors kommer att öppna 15 zoner över hela landet, där Washington kommer att få “obehindrad tillgång och användning”, rapporterar ryska statskanalen RT.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!