Palestinier i Rafah: “Har bara graven att fly till”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 15 februari 2024
- av Isac Boman
Palestinier vittnar om att det inte finns någonstans kvar att fly till.

Cirka 1,5 miljoner palestinier trängs i Rafah i södra Gaza. Israel utsåg staden till en ”säker zon” och uppmanade civilbefolkningen att lämna sina hem och istället fly dit – men nu ökar flyganfallen och bombningarna mot staden – och en ny markinvasion förväntas inledas mycket snart.

– Vi har ingen annanstans att ta vägen än till graven, om de gör verklighet av sina hot om att invadera Rafah, berättar Hassan.

Efter att bombningarna mot Rafah ökat med tiotals dödsfall som följd har många palestinier börjat fly norrut igen – men även där finns den israeliska armén.

Minst 1,4 miljoner människor befinner sig på flykt och FN:s generalkommissionär för UNRWA, Philippe Lazzarini, är tydlig med att det inte längre finns någon plats där civilbefolkningen är säker.

– Det finns absolut inte någon säker plats i Rafah längre, säger han.

“Israelerna finns överallt”

Qatariska Al Jazeera har talat med några av de palestinier som fördrivits från sina hem och tvingats fly till Rafah – och som nu ännu en gång hotas av fördrivning, eller att dödas i de israeliska bombanfallen.

Umm al-Abed Fayyad berättar att hon och hennes familj har fördrivits fyra gånger hittills.

– Vi befinner oss i ett nytt område varje månad. Senast var vi i Khan Younis, och nu är vi i Rafah, säger hon, och tillägger att det ”inte finns någon annanstans att ta vägen”.

– Israelerna finns överallt. Vart ska vi ta vägen?… Oavsett hur mycket de hotar kommer vi inte att flytta igen, och om Gud vill kommer vi att segra. Vi kommer att hålla ut och vara tålmodiga.

“Alla som rör sig dödas”

Asaad Hassan, som fördrevs från Gaza City till Rafah är sjuk, och säger sig ha som enda önskan att kunna återvända till sitt hem.

– Vi har ingen annanstans att ta vägen än till graven, om de gör verklighet av sina hot om att invadera Rafah

Efter Hamas attacker den 7 oktober svarade Israel med bomber och invasion av Gaza. Nästan 30 000 palestinier har dödats och knappt 70 000 har skadats – de flesta kvinnor och barn. En stor majoritet av den palestinska befolkningen har också tvingats fly och infrastrukturen har kollapsat.

– Vi kom till Rafah och nu säger de åt oss att lämna staden. Det kommer att bli massakrer. Det finns ingen annan plats att ta sig till. Rafah är vår sista tillflyktsort. Det här kriget måste få ett slut, säger Umm Badr Abu Salme, som beordrades av den israeliska armén att fly till Rafah.

– Alla som rör sig dödas. Vi har ingen säker plats att ta oss till.

“De brände ner allt”

Sjukvårdaren Madi är inne på samma spår och pekar på att ”resten av Gaza är förstört”.

– Jag kommer att dö här innan jag ger mig av… Vi uppmanar arabländerna … att fatta ett beslut och avsluta detta folkmordskrig mot Gaza.

Journalister på plats vittnar om att den israeliska armén genomfört ett stort antal massakrer på Gazaremsan, och att samma förbrytelser är att vänta om Rafah invaderas.

– Vi gav oss av den 14 oktober. Vi ville inte lämna Gaza City eller våra hem, men den israeliska ockupationen sa till oss att vi skulle vara säkra om vi gjorde det, berättar Haifaa Mohammad Abdelhamid Saleh.

– De brände ner allt i Gaza. De vill ta ut sin hämnd på motståndsrörelsen i Gaza, fortsätter han uppgivet.

Allt fler röster från det internationella samfundet har höjts för att markera mot de israeliska förbrytelserna, men hittills utan tydliga resultat. Det finns också en rädsla för att de palestinska flyktingarna ska drivas ut i den egyptiska öknen och sedan nekas att återvända – en permanent folkfördrivning likt den som inträffade 1948 då 750 000 palestinier fördrevs och aldrig fick återvända.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!