Kinesiska skyskrapor ska producera en miljon grisar om året

publicerad 1 mars 2023
- av Sofie Persson

Kinas nya fläskproduktion föder upp grisar i jättelika skyskrapor för att kunna producera mer kött efter att man tappat en stor del av produktionen på grund av afrikansk svinpest för några år sedan.

Anläggningen beskrivs av många som grotesk och experter menar att den nya produktionen ökar risken för att ytterligare sjukdomar sprids.

Under oktober förra året slog Kina upp portarna till två nya tvillingskyskrapor i staden Ezhou. Byggnaderna har 26 våningar, men ska inte inrymma arbetande människor – utan där skall födas upp grisar.

Från insemination av suggor, till kultingar som växer upp till fullvuxna grisar ska den nya grisproduktionen möta Kinas fläskbehov och kunna slakta omkring 1,2 miljoner grisar varje år, rapporterar The New York Times.

Kina har en stor förkärlek till just fläsk, något man förr enbart åt vid speciella högtider men som idag är en del av den vardagliga kosten. Kina konsumerar omkring hälften av världens fläskkött. Köttproduktionen beskrivs av Kinas regering på Twitter som en “lönsam högteknologisk anläggning”. Anläggningen ska ha temperatur och ventilationskontroller där man också ska kunna mata djuren med enbart en knapptryckning. Även avföringen samlas in, mäts och återanvänds.

Anläggningen beskrivs på många håll som dystopisk och grotesk. Flera experter varnar även för att anläggningen utgör stora biosäkerhetsrisker. Exempelvis är det vanligt för grisuppfödare att sprida ut sina gårdar för att minska risken för sjukdomar. Om sjukdom tar sig in i anläggningen kommer det att spridas som en löpeld, menar professor Matthew Hayek från New York University.

Intensiva anläggningar kan minska interaktionen mellan domesticerade och vilda djur och deras sjukdomar, men om en sjukdom kommer in i anläggningen kan den sprida sig mellan djuren som en löpeld, sade han till The Guardian.

Kina hade senast ett massivt utbrott av afrikansk svinpest, som är ett dödligt virus för grisar och vildsvin, under 2018 till 2020 då man förlorade omkring 100 miljoner grisar. Anläggningen i Ezhoue ska hjälpa till att bygga upp produktionen igen.

Hayek menar att han hört om flera rapporter om biosäkerhet och hållbarhet angående anläggningen, men att det finns lite bevis för att det faktiskt stämmer. Professor Dirk Pfeiffer vid One Health vid City Univeristy of Hong Kong håller med och anser att ju fler djur som trängs, ju större risk.

Ju högre djurtäthet, desto större är risken för spridning och förstärkning av infektiösa patogener, liksom risken för mutation.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!