Förre säkerhetsrådgivaren: ”USA redo att spränga Taiwans halvledarfabriker”

publicerad 26 mars 2024
- av Markus Andersson
Joe Biden har tidigare lovat att "försvara" Taiwan vid en eventuell kinesisk invasion.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Robert O’Brien, nationell säkerhetsrådgivare i Trump-administrationen, är helt säker på att USA aldrig någonsin kommer att tillåta Taiwans halvledarfabriker att ”falla i kinesiska händer”.

Vid en eventuell kinesisk invasion skulle amerikanerna och dess allierade hellre förstöra fabrikerna, förklarar han.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company är världens största chipptillverkare och har uppskattningsvis 90% av marknaden för avancerade processorer, skriver Business Insider.

Företaget tillverkar chipp för de flesta typer av enheter och utrustning som används dagligen runtom i världen – exempelvis telefoner och bilar. Mer komplexa chipp som produceras av tillverkaren används bland annat till maskininlärning och avancerade missiler.

Samtidigt har USA inget som helst intresse av att låta Kina få kontrollen över dessa fabriker och de ekonomiska och teknologiska fördelar som detta skulle innebära. O’Brien menar att kontrollen över halvledarfabrikerna skulle göra Kina till ”det nya OPEC för kiselchip” och innebär att landet skulle kunna ”kontrollera världsekonomin”.

I ett scenario där USA upplever att Kina är på väg att ta kontrollen över Taiwan tror den tidigare rådgivaren att man kommer att agera som den brittiske premiärministern Winston Churchill gjorde under andra världskriget – när han beordrade förstörelsen av Frankrikes flotta kort efter att Frankrike kapitulerat till Tyskland.

I dagsläget är amerikanska Apple chipptillverkarens enskilt största kund och tillverkar huvuddelen av de 1,4 miljarder mobiltelefonprocessorer som produceras årligen globalt.

Inte först med förslaget

Det kan noteras att O’Brien inte är den förste som för fram idén om att förstöra halvledarfabrikerna om Kina skulle genomföra en invasion – redan 2021 rekommenderade två amerikanska forskare just detta i en artikel som publicerades i US Army War College.

Till att börja med bör USA och Taiwan lägga upp planer för en riktad bränd jord-strategi som skulle göra Taiwan inte bara oattraktivt om det någonsin tas med våld, utan även mycket kostsamt att underhålla. Detta kan göras mest effektivt genom att hota att förstöra anläggningar som tillhör Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, den viktigaste chiptillverkaren i världen och Kinas viktigaste leverantör. Samsung i Sydkorea är det enda alternativet för avancerade konstruktioner”, skrev man bland annat.

Myndigheter i Taiwan menar dock att det skulle vara onödigt för USA att destruera fabrikerna, eftersom produktionen kan stängas ner och flyttas utan någon fysisk förstörelse.

Folkrepubliken Kina har sedan inbördeskrigets slutskede (1949) gjort territoriella anspråk på Taiwan (Republiken Kina) och betraktar ögruppen som en naturlig del och ännu inte befriad del av den egna nationen. Den senaste tiden har situationen i regionen blivit alltmer ansträngd och fientlig och president Joe Biden har bland annat deklarerat att USA kommer att ”försvara” det västorienterade Taiwan, i händelse av krig.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!