Hätsk stämning när katalaner krävde självständighet

publicerad 13 september 2021

Katalanska separatister brände bilder på Spaniens premiärminister och skanderade att de spanska ”ockupationsstyrkorna” ska lämna regionen.

Under Kataloniens nationaldag den 11 september arrangerades flera demonstrationer mot det spanska centralstyret och många aktivister fanns på plats för att kräva att regionen blir självständig och lämnar Spanien.

RT rapporterar att det stundtals blev mycket hätsk stämning när separatisterna eldade upp fotografier föreställandes spanska politiker och kastade plastflaskor och andra föremål på poliser utanför Barcelonas polisstation. Även brandsläckare ska ha tömts på poliserna.
Aktivisterna bar katalanska flaggor och skanderade slagord som ”Vi vill ha självständighet nu!” och ”Ut med ockupationsstyrkorna!. Såväl spanska flaggor som EU-flaggor eldades också upp under protesterna.De senaste åren
har stora självständighetsdemonstrationer varit ett återkommande inslag i Barcelona och andra katalanska städer. Bakgrunden är en omröstning 2017 då 90 procent av väljarna i Katalonien röstade för att regionen ska bli självständigt från Spanien. Valdeltagandet var dock enbart 43 procent och spanska myndigheter menade att omröstningen som sådan var olaglig och att dess resultat därför kan ignoreras.

Flera högprofilerade katalanska politiker dömdes snart också för uppvigling och fängslades efter att ha arrangerat valet och utropat Katalonien som självständigt – andra katalanska politiker valde att fly utomlands.

2018 benådades nio av de fängslade katalanska politiker, flera andra dömdes dock och den av Spanien avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont befinner sig fortfarande i politisk exil utomlands.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!