Försvunnen brittisk tonåring hittad i Frankrike

publicerad 15 december 2023
- av Sofie Persson
Alex Batty försvann som 11-åring och hittades I Frankrike efter att ha vandrat kring Pyrenéerna i flera dagar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En brittisk tonåring som försvann 2017 har återfunnits av en lastbilschaufför i Frankrike. Pojken, som nu är 17 år, avslöjade att han blivit kidnappad av sin mor.

Alex Batty, då 11 år gammal, reste på semester till Spanien med sin mor och morfar 2017, men ingen av dem återvände hem till Storbritannien som planerat. Alex, som bodde med sin mormor och lagliga förmyndare, hittades vandrande ensam längs en väg nära Toulouse av lastbilschauffören Fabien Accidini.

Chauffören berättar att pojken inledningsvis presenterade sig som Zach, men senare avslöjade sitt riktiga namn och började berätta sin historia. Han uppgav att han bott i Spanien i ett lyxhus med sin mor och omkring tio andra personer som en del i en andlig gemenskap, rapporterar brittiska tidningen Standard.

– Alex berättade för mig att hans mamma var lite galen, men att hon aldrig fängslade honom, säger chauffören.

Mormor Susan Caruana hade redan 2018 uttryckt sin misstanke om att hennes exman och dotter, Alex mamma, hade kidnappat pojken.

Alex berättade för Accidini att han kommit till Frankrike 2021 och nyligen hade beslutat lämna sin mor och återvända till Storbritannien. Han hade vandrat i bergen kring Pyrenéerna i flera dagar innan han hittades.

Fransk polis bekräftar att de lokaliserat Alex Batty och att han för närvarande är i socialtjänstens vård i väntan på att återvända till sin mormor i Storbritannien, pojkens mor och morfar är dock fortfarande försvunna.

Polisen i Storbritannien bekräftar att man är i kontakt med fransk polis för att etablera “rapportens autenticitet”.

Detta är en komplex och långvarig utredning, och vi måste göra ytterligare undersökningar samt vidta lämpliga skyddsåtgärder“, skriver man i ett uttalande.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!