Världens högsta kyrka snart färdigställd

publicerad 27 mars 2024
- av Sofie Persson
Byggnationen finns sedan 1984 med på UNESCO:s lista över världskulturarv.

Den kända spanska kyrkan La Sagrada Familia kommer att färdigställas under 2026. Kyrkans byggnad påbörjades för över 140 år sedan.

Byggandet av Templo Expiatorio de la Sagrada Familia, eller Heliga Familjens Botgöringstempel, påbörjades 1882 i utkanten av Barcelona i Katalonien. Den ursprunglige skaparen var Antoni Gaudi, som avled 1926. När han avled hade man endast hunnit bygga cirka tio till femton procent av kyrkan. Sedan kom de spanska inbördeskriget under 1930-talet och dels förstörde en del av inom bygget, men som också fick byggnationen att stanna av under en tid.

Under 1984 erhöll byggnationen en plats på UNESCO:s lista över världskulturarv och har kommit att bli ett stort turistmål i landet.

Det har länge varit oklart när byggnaden ska bli fullständigt färdig, men trots det konsekrerades kyrkan år 2010 av påve Benedictus XVI.

Världens högsta kyrka

Kyrkan planeras att ha 18 spiralformade torn som vart och ett ska symbolisera en biblisk figur – de 12 apostlarna, de fyra evangelisterna, Jungfru Maria och Jesus.

Nu meddelar ägarna att La Sagrada Familia kommer att bli klar 2026, det vill säga hundra år efter att den ursprunglige arkitekten avled.

Den sista etappen av bygget inleddes alltså med färdigställandet av Evangelisternas torn (november 2023) och för närvarande pågår arbetet med Assumptionens kapell och Jesus Kristus torn. Himmelsfärdens kapell förväntas stå färdigt 2025 och Jesus Kristus torn 2026“, skriver man i ett pressmeddelande.

Kyrkan kommer att vara 172,5 meter hög och även ha ett 17-meter högt kors. Det innebär att den kommer att bli den högsta kyrkan i världen, ett rekord som i nuläget hålls av Ulmer Münster i Tyskland med sitt 161,53 meter höga kyrktorn.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!