Spansk domare drar tillbaka Telegram-blockering

Nätcensuren

publicerad 26 mars 2024
- av Sofie Persson
Bakgrunden är att Telegram ska ha använts för att sprida upphovsrättsskyddat material.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En spansk domstol har beslutat att dra tillbaka förbudet mot Telegram. Domaren uppger att man först vill ha en skriftlig rapport från polisen innan man officiellt blockerar appen.

Under fredagen valde domaren Santiago Pedraz att tillfälligt förbjuda appen för landets användare. Detta på grund av att medieföretag framfört klagomål gällande att appen spred upphovsrättsskyddat material, samt att företaget bakom Telegram inte svarat på begäran om information gällande ärendet.

Nu har samme domare valt att upphäva beslutet om förbudet mot appen, rapporterar DW. Pedraz menar att man först vill ha en rapport från polisen och att man efter det kan fatta ett beslut om att officiellt stänga ner appen, men att Telegram fungerar precis som vanligt tills dess. Vidare har domaren beslutat förlänga utredningstiden för brottmålet med sex månader, till den 29 september.

Blockeringen fick även stark kritik från konsumentorganisationen Facua, som menade att blockeringen kommer att “orsaka enorma skador” för Telegramanvändare.

Det är som om de stänger ner internet för att det finns webbplatser som olagligt innehåller innehåll som skyddas av upphovsrätt, sade Ruben Sanchez, generalsekreterare för Facua.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!