Fogh Rasmussen: ”Ukrainas Natomedlemskap beslutades redan 2008”

Kriget i Ukraina

publicerad 29 februari 2024
- av Isac Boman
Anders Fogh Rasmussen med moderatorn Jeanne Meserve.

I ett klipp som ånyo blivit viralt bekräftar Natos förre generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen att Nato redan 2008 fattade beslut om att Ukraina skulle bli medlemmar i den USA-ledda militäralliansen.

Han förklarar också att när man tagit itu med ”Rysslandsproblemet” är det dags att istället lägga fullt fokus på Kina.

Under ett samtal som arrangerades av Anders Fogh Rasmussens egen tankesmedja Alliance of Democracies förra året, bekräftade Natos förre generalsekreterare att eliten så tidigt som 2008 beslutade att Ukraina snart skulle ansluta sig till Nato.

 

– Vi bör inte bara upprepa det språkbruk som vi redan 2008 beslutade, att Ukraina ska bli medlem i Nato. Det beslutade vi redan 2008.

– Det är otillräckligt att bara upprepa det. Vi bör göra något mer, och jag tycker att Nato borde besluta att säga, ’okej, vi fastställer en färdplan mot ett ukrainskt medlemskap i Nato’, fortsätter han och menar att Ukraina under tiden bör skyddas av militäralliansen, genom ett särskilt omfattande säkerhetsavtal.

Kina – “den globala utmaningen”

Enligt Fogh Rasmussen är det av yttersta vikt att ”Rysslandsproblemet” blir löst så snabbt som möjligt, och han menar att ett starkt och stabilt Ukraina är nödvändigt för att skapa långsiktig fred och stabilitet i Europa.

– Genom detta kommer vi att frigöra resurser för att möta den verkliga långsiktiga globala utmaningen, nämligen Kina, betonar han.

Vidare kommer den förre Nato-chefen med liknande utspel som andra västledare frekvent levererar, nämligen att Ukraina bör få alla vapen de är i behov av, inklusive långdistansmissiler, tunga stridsvagnar och stridsflygplan.

– Vi bör upprätthålla gemensam utbildning och gemensamma övningar under EU-flagg och Nato-flagg. Även på ukrainsk mark, tillägger han och betonar att Nato kommer att fortsätta stötta Zelenskyj ”så länge det krävs”.

Israelisk inspiration

Natos förslag på säkerhetsgarantier för Ukraina liknar han med de som USA tidigare gett sin nära allierade Israel.

– Självklart finns det skillnader mellan Ukraina och Israel. Men i grund och botten har vi modellerat Kievs säkerhetspakt efter säkerhetsarrangemanget mellan USA och Israel.

Hela Fogh Rasmussens samtal kan ses här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!