DeSantis vill förbjuda repressiv coronapolitik i Florida

Coronarepressionen

publicerad 23 januari 2023
- av Sofie Persson
Floridas guvernör Ron DeSantis vid Arizona Financial Theatre i Phoenix, Arizona 2022.

I ett nytt förslag vill guvernör Ron DeSantis förbjuda alla framtida restriktioner kopplade till covid i delstaten Florida. Detta för att skydda bland annat människors arbeten, men också för att förebygga medicinsk apartheid.

Ron DeSantis var bland de första politiker i USA som relativt tidigt började avveckla coronarestriktioner i delstaten Florida, trots att den federala regeringen fortsatte att pressa på om bland annat masker och vaccinpass. Guvernören var länge själv drivande i vaccinationskampanjen, men motsatte sig under hösten att man i USA ville införa covidvaccin i det nationella vaccinprogrammet för barn, där han menade att det var ett beslut som bara föräldrar bör ta.

Nu har Florida-guvernören lagt fram ett förslag om att permanent förbjuda alla restriktiva åtgärder gällande covid i delstaten, skriver man i ett pressmeddelande.

Förslaget innebär bland annat förbud mot maskkrav och vaccinpass samt även förbud för arbetsgivare att anlita eller sparka anställda på grund av vaccinstatus. Detta ska skydda Floridabornas arbetsrätt och även föräldrars rätt att välja medicinsk behandling för sina barn. Att skydda yttrandefrihet för läkare och forskare är en annan del av motiven, menar DeSantis.

När världen tappade förståndet var Florida en tillflyktsort för förnuftet, och fungerade starkt som frihetens grundbult, sade DeSantis. Dessa åtgärder kommer att säkerställa att Florida förblir på det här sättet och kommer att ge milstolpeskydd för yttrandefrihet för läkare.

I december inledde DeSantis även en juridisk process som innebär att högsta domstolen i Florida ska undersöka huruvida läkemedelsföretag som tillverkar covidvaccin kan ha vilselett medborgarna genom att bland annat mörka potentiella biverkningar.

DeSantis bedöms av många kunna bli en potentiell rival mot Donald Trump inom Republikanerna vid presidentvalet 2024.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.