DeSantis: ”Vaccinkrav för barn ska inte införas i Florida”

publicerad 24 oktober 2022
- av Sofie Persson
Floridas guvernör Ron DeSantis anser att det är föräldrarna som ska bestämma över sina barn.

Covidvaccin kan komma att införas i USA:s obligatoriska vaccinprogram för barn, vilket också innebär att stater kommer att kunna införa sådana krav i skolor. Ron DeSantis är dock tydlig med att man inte kommer att acceptera något sådant i Florida – han kommer att bekämpa alla försök i den riktningen.

Det är ert beslut som föräldrar att ta, sade guvernören.

Under förra veckan röstade en rådgivande panel för Centers for Disease Control (CDC) i USA för att covidvaccin bör tas med i det nationella vaccinprogrammet för barn (VFC), som bland annat distribuerar vaccin mot hepatit och polio. Panelen menar att barn från 6 månader och uppåt bör ta covidvaccin och även så kallade boosterinjektioner. CDC ska nu ta beslut efter vad panelen kommit fram till, och förväntas följa dess rekommendationer, enligt NBC News.

Om covidvaccin för barn införs i vaccinprogrammet för barn innebär det inte att det blir obligatoriskt i alla stater, utan det beslutet tas individuellt i enskilda delstater. Däremot kan stater kräva att barn injicerar sig med vaccin mot covid-19 och då kan detta komma att krävas för att överhuvudtaget få gå i skolan.

Nu bekräftar dock guvernören Ron DeSantis att detta inte kommer att ske i Florida, rapporterar Fox News.

Så länge jag sparkar och skriker kommer det inte att finnas några krav på covidvaccin för dina barn, sade DeSantis under ett tal förra veckan. Det är ert beslut som föräldrar att ta.

DeSantis tar även upp kirurgen Joseph Ladapos rekommendation gällande boosterinjektioner för barn och att det inte finns några bevis för att de gör nytta, något som andra läkare i USA inte håller med om. Ladapo rekommenderar inte hälsosamma barn att ta covidvaccin.

Även i Missouri har guvernören Mike Parson delat sin ovilja att införa obligatorisk vaccinering för barn.

Så länge jag är guvernör i Missouri kommer jag att göra allt för att aldrig låta den federala regeringen bemyndiga covidvaccin i våra skolor”, skrev Parson på Twitter.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.