Ett 92 sidor långt dokument, undertecknat av fler än 100 australiska jurister, har lämnats in till Internationella brottmålsdomstolen, där premiärminister Anthony Albanese anklagas för att vara ”medskyldig till folkmordet i Gaza”.
Det är advokatfirman Birchgrove Legal som lämnat in anmälan och Albanese blir därmed ”den första ledaren för en västnation som anmäls till ICC enligt artikel 15 i Romstadgan”.
Teamet säger sig ha ägnat månader åt att ”dokumentera den påstådda delaktigheten och skissera Albaneses individuella straffrättsliga ansvar avseende situationen i Palestina”.
Enligt juristerna innehåller dokumentet ett antal åtgärder, som vidtagits av premiärministern och andra ministrar och parlamentsledamöter, som man vill att ICC:s åklagare ska utreda.
Man pekar bland annat på att Australiens regering fryst 6 miljoner dollar i finansiering till den primära hjälporganisationen i Gaza (UNRWA) ”mitt i en humanitär kris baserad på ogrundade påståenden från Israeler efter att Internationella domstolen hade funnit det sannolikt att Israel begår folkmord i Gaza”.
Vidare anklagas landets makthavare för att ha tillhandahållit militärt stöd och godkänt militärexport till Israel, som kan användas av Israels militär för att begå folkmord och brott mot mänskligheten.
“Otvetydigt stöd”
Man påpekar även att Australiens regering “tvetydigt placerat en australisk militärstyrka i regionen, där dess placering och exakta roll inte har avslöjats“, tillåtit australiensare, “antingen uttryckligen eller underförstått” att resa till Israel för att ansluta sig till den israeliska armén och delta i dess attacker mot Gaza; samt gett “otvetydigt politiskt stöd för Israels handlingar, vilket framgår av de politiska uttalandena från premiärministern och andra ledamöter av parlamentet, inklusive oppositionsledaren”.
Albanese avfärdar dock anmälan till ICC och menar att denna ”uppenbarligen inte har någon trovärdighet”.
– Jag tror inte att en fredlig lösning främjas av felaktig information, och det har förekommit betydande mängder felaktig information om vad som händer, hävdar han.
“Straffrättsligt ansvarig”
Sheryn Omeri, som leder det juridiska teamet, menar att fallet är betydelsefullt eftersom det fokuserar på två typer av så kallat accessoriskt ansvar
– När det gäller accessoriskt ansvar kan en person vara straffrättsligt ansvarig för ett brott som anges i Romstadgan om personen, i syfte att underlätta utförandet av detta brott, hjälper, främjar eller på annat sätt bistår vid utförandet av brottet, eller dess försök, inklusive genom att tillhandahålla medlen för dess utförande.
– För det andra, om den personen på något annat sätt bidrar till att begå brottet eller dess försök att begås av en grupp, med vetskap om att gruppen har för avsikt att begå brottet.
Romstadgan är det fördrag som ligger till grund för Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Den antogs 1998 och trädde i kraft fyra år senare. Stadgan ger FN-domstolen jurisdiktion att åtala individer för folkmord, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och brottet aggression. Det uttalade syftet med föredraget är att säkerställa att de allra allvarligaste internationella brotten inte förblir ostraffade.
124 medlemsstater har undertecknar Romstadgan, som ger ICC visst mandat att utreda och åtala enskilda personer för de fyra internationella brotten i situationer där berörda staters egna domstolsväsenden är "oförmögna" eller "ovilliga" att göra detta.