I New York City samlas ungdomar i en park för att umgås utan sociala medier eller smarta mobiltelefoner. Gruppen är en del av en växande rörelse som valt att ta ett steg bort från skärmarna och istället fokusera på livet utanför den digitala världen.
Sociala medier och smartphones är idag en självklar del av vardagen och många använder dem dagligen. Samtidigt rapporteras det allt oftare om psykisk ohälsa, ensamhet och sömnproblem som kopplas till ökad skärmtid. Beroende av sociala medier ökar också, något exempelvis 2,3 procent av den danska befolkningen nu anses vara, enligt landets folkhälsomyndighet. Ungdomars tid på sociala medier anses ofta vara så skadlig att ett antal länder, däribland Norge, planerar att införa åldersgränser för sociala plattformar.
I New York City har en grupp studenter startat The Luddite Club, en förening som tagit avstånd från smartphones och sociala medier. Klubben grundades vid Edward R. Murrow High School men har nu spridit sig till andra skolor.
– Under covid tittade jag på min skärmtid och tänkte: ”Wow, jag tillbringar mer än hälften av min vakna tid på min telefon. Något måste förändras”, och jag skaffade en flipptelefon, säger Jameson Butler, elev vid Brooklyn Technical High School, till CBS News.
Ludditer
Lärarinnan Amanda Hanna-McLeer arbetade på Murrow när hon la märke till att många elever hade problem med mobilberoende. En dag visade filmstudenten Ava De La Cruz en video av The Luddite Clubs veckomöten för McLeer. Klubbens namn är inspirerat av de så kallade ”ludditerna”, en grupp textilarbetare som på tidigt 1800-tal protesterade mot industrialiseringen. Rörelsen sägs ha fått sitt namn från den mytiska figuren Ned Ludd, som enligt legenden förstörde en mekanisk vävstol i protest. Ludditerna har blivit en symbol för motstånd mot teknologiska förändringar och används ofta som en nedsättande benämning.
– Ludditer ses ofta som framstegsfientliga och bakåtsträvande, säger hon. En luddit, förklarar hon, är däremot istället ”någon som är emot missbruk, inte användning av teknik”.
Gruppen ses vare söndag i Prospect Park i Brooklyn där de ses för att måla, dansa eller bara umgås med varandra. Den är fortfarande relativt liten, men växer ständigt.
– När det inte finns några telefoner på ett söndagsmöte ritar, målar, sjunger, dansar och skriver de. De gör allt som barn borde göra, säger McLeer.
Blir dokumentärfilm
McLeer blev så inspirerad av gruppen att hon slutade sin tjänst och började arbeta på en dokumentärfilm, tillsammans med filmstudenten De La Cruz. Dokumentären, The Luddite Club, förväntas släppas nästa år. De har också lanserat en skattjakt med sevärdheter i Brooklyn för att uppmuntra unga att lägga ifrån sig sina telefoner och tillbringa tid tillsammans.
Skärmtiden är ofta hög, särskilt bland unga, och studier från bland annat Lunds universitet visar att en minskning kan öka välmåendet markant. Studenten Butler upplever att hon nu tillbringar mer tid i verkliga livet och att dagarna känns längre.
– Den genomsnittliga amerikanska skärmtiden är nästan åtta timmar. Så mina dagar är åtta timmar längre, säger Butler.