Danmark inför kvinnlig värnplikt

publicerad 14 mars 2024
- av Sofie Persson
Värnpliktstiden förlängs också från fyra till elva månader.

Danmark ska införa en helt jämställd värnplikt, vilket innebär att kvinnor också kommer att omfattas av militärtjänstgöringen. Denna reform åtföljs av en förlängning av värnpliktstiden och en ökning av antalet värnpliktiga.

I dagens Danmark är endast män föremål för värnplikt, medan kvinnor har haft möjlighet till frivillig militärtjänstgöring, även med rätten att avsluta när de vill. Nu planerar regeringen att införa en jämställd värnplikt, där båda könen deltar på lika villkor.

Att värna om sitt land är något av de mest hedervärda man kan göra. Därför föreslår vi full jämställdhet mellan könen, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen till danska statskanalen DR.

I Danmark har man inte allmän värnplikt, likt i Sverige, utan män som blir 18 år får istället ingå i ett slags “lottningssystem” där vissa blir utvalda. Detta har fungerat eftersom det finns så pass många frivilliga. Däremot kan det snart bli aktuellt att även kalla in de som inte vill göra militärtjänst, det kommer alltså att gälla både män och kvinnor.

Det innebär att alla ungdomar – oavsett kön – måste kallas till Försvarsdagen och fullgöra värnplikten på samma villkor, säger hon.

Värnpliktstiden förlängs

Vidare kommer man att förlänga värnpliktstiden från fyra till elva månader och öka antalet värnpliktiga från 4 700 till 5 000. Regeringen kommer också att öka försvarsbudgeten med 40 miljarder danska kronor mellan åren 2024–2028, vilket innebär att Danmark kommer att lägga 2,4 procent av sitt BNP på försvaret.

Tidigare i år slopade man även andra regler för kraven att bli uttagen till värnplikt. Tidigare har personer med stora bröst, avvikande sexualitet och de under 155 centimeter inte fått tjänstgöra – regler som nu är borttagna. Det kommer inte heller att finnas något krav på lägsta eller högsta BMI för ungdomar.

Norge och Sverige är de enda länderna i Europa som har infört värnplikt för kvinnor i nuläget, något man gjorde 2015 respektive 2018.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!