Censur kring Israel-Palestina-konflikten uppmärksammas i Norge

Nätcensuren

publicerad 30 oktober 2023
- av Markus Andersson
Skådespelerskan Thea Sofie Loch Næss anmärker på att följare inte nås av hennes inlägg på Instagram.

Bland andra den norska skådespelerskan Thea Sofie Loch Næss anmärker på att inlägg om Israel-Palestina-konflikten verkar undertryckas om dessa kan tolkas till stöd för Palestina. Instagram hänvisar till att det är buggar som skapar så kallad skuggbanning av inlägg, något som norska myndigheter dock ställer sig tvivlande till.

– Om de börjar blanda in politik i sin moderering kan det påverka den norska demokratin, säger Tobias Judin på norska datainspektionen.

Næss har 139 000 följare på Instagram och vanligen tusentals visningar på sina inlägg och händelser på plattformen. När hon lade upp två inlägg om konflikten mellan Israel och Palestina fick hon däremot väldigt lite respons där endast fem personer hade sett händelsen under två timmar. Hon frågade då sina vänner om de kunde se händelsen i nyhetsflödet, men den dök inte upp där alls, utan man var tvungen att gå in på Næss profil och trycka på händelsen för att se den. Vanligtvis ska inlägg och händelser dyka upp i nyhetsflödet hos följare.

Næss hade delat ett inlägg från organisationen Läkare utan gränser där man talade om att den tidsram palestinierna fått för att evakuera Gaza varit för kort, och ett annat som fördömde både Hamas och Israels regering. När hon fick veta att inläggen doldes av Instagram delade hon detta med sina följare, som i sin tur berättade liknande historier.

Detta drabbade alla som försöker dela något som kan tolkas som propalestinskt eller som framställer Israel i dålig dager, säger hon till den norska statskanalen NRK.

Även norska medborgaren Anna Versto upplevde en liknande händelse när hon lade upp ett inlägg om konflikten som kunde tolkas som pro-palestinskt. Normalt har Versto 400-500 personer som följer hennes händelser. Nu var det plötsligt bara tio.

Att Instagram censurerar är mycket allvarligt, säger Versto som menar att det i det specifika fallet är avhumaniserande gentemot palestinier.

“Kan påverka demokratin”

I ett uttalande den 15 oktober skrev Meta, som äger Instagram, i ett inlägg på X, att att de haft en bugg i systemet som gjorde att det var problematiskt att dela inlägg, men att man åtgärdat felet.

Samtidigt vittnar åtskilliga användare även efter detta om att Instagram beter sig märkligt, där man exempelvis stängt ner plattformens största pro-palestinska konto med hänvisning till “säkerhetsskäl”.

Den norska datainspektionen säger att de är medvetna om problemet med så kallat “shadowbanning” och ställer sig generellt tvivlande till de förklaringar som ges av Instagram.

Så är det med de här plattformarna. Vi är helt utlämnade till de förklaringar de ger oss. Det är mycket möjligt att de spelar oss ett spratt. Vi har inte verktygen för att upptäcka, säger Tobias Judin på norska datainspektionen.

De har blivit en väldigt stor del av det demokratiska meningsutbytet. Så om de börjar blanda in politik i sin moderering kan det påverka den norska demokratin, konstaterar Judin vidare.

Instagram har även tidigare (under 2021) ha anklagats för att censurera propalestinskt innehåll efter att bland andra den amerikanska modellen Bella Hadid, som har en palestinsk far, ansåg att plattformen censurerat inlägg hon lagt ut om konflikter mellan israelisk polis och palestinier vid al-Aqsa-moskén.

NRK uppger att man sökt Instagram för en kommentar angående inläggen, men inte fått något svar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!