Växter absorberar mer kol

publicerad 5 mars 2017
Regnskog på Nya Zeeland

Mängden koldioxid i atmosfären har nått en platå under senare år, enligt en internationell studie som baseras på omfattande mark- och luftobservationer, satellitdata och datormodeller, och som publicerats i Nature Communications. Anledningen är att växter drar åt sig mer kol än de gjort under tidigare årtionden.

Mellan år 2002 och 2014 har mängden koldioxid i atmosfären ökat med 1,9 miljondelar per år, men mängden av människans utsläpp som förblir i atmosfären har minskat med runt 20 procent.

− Det tydliggör behovet av att identifiera och skydda de ekosystem som snabbt blir till större kolsänkor, säger en av författarna till rapporten, Trevor Keenan.

Forskarna menar att effekten kommer till följd av en mer aktiv fotosyntes till följd av stigande koldioxidnivåer, och att utsläppen hela tiden förstärker effekten genom att växterna frodas och förökar sig och därmed kan absorbera ännu mer koldioxid.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.