Miljö

Växter absorberar mer kol

Regnskog på Nya Zeeland

Mängden koldioxid i atmosfären har nått en platå under senare år, enligt en internationell studie som baseras på omfattande mark- och luftobservationer, satellitdata och datormodeller, och som publicerats i Nature Communications. Anledningen är att växter drar åt sig mer kol än de gjort under tidigare årtionden.

Mellan år 2002 och 2014 har mängden koldioxid i atmosfären ökat med 1,9 miljondelar per år, men mängden av människans utsläpp som förblir i atmosfären har minskat med runt 20 procent.

− Det tydliggör behovet av att identifiera och skydda de ekosystem som snabbt blir till större kolsänkor, säger en av författarna till rapporten, Trevor Keenan.

Forskarna menar att effekten kommer till följd av en mer aktiv fotosyntes till följd av stigande koldioxidnivåer, och att utsläppen hela tiden förstärker effekten genom att växterna frodas och förökar sig och därmed kan absorbera ännu mer koldioxid.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!