Utrotningshotade fjällräven ökar i Finland

publicerad 3 oktober 2023
- av Sofie Persson
Fjällräven är på väg tillbaka i Finland.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I finska Lappland har två nya lyor med fjällrävar upptäckts innehållande nio nya ungar av den kritiskt hotade arten. Detta höjer det totala antalet födda fjällrävsungar i Finland under sommaren till 25.

Enligt viltvårdsbyrån Metsähallitus är detta positiva nyheter för den kritiskt hotade fjällräven. En av lyorna, som ligger nära Enontekisfjällen, är på samma plats som man förra året fann en fjällrävslya första gången på 25 år. I de två nya lyorna hittade man totalt 16 ungar, vilket gör att den totala siffran för alla årets kullar hamnar på 25 stycken fjällrävsungar.

Vi hade också observerat dessa bon under en lång tid, men det var först för några dagar sedan som de viltkamerabilder vi fick avslöjade ungarna för oss, säger naturskyddsexpert Tuomo Ollila i ett pressmeddelande från finska viltvårdsbyrån, enligt finska statskanalen Yle.

Både WWF och Metsähallitus har bedrivit utfodringsstationer i områdena kring fjällen i syfte att stödja fjällrävsungarnas överlevnad och även hjälpa de vuxna djuren att stanna kvar i regionen, även när den naturliga tillgången på föda är låg.

Petteri Tolvanen, programdirektör för WWF:s finska avdelning, säger att den nya upptäckten bekräftar att fjällräven är på väg tillbaka i Finland.

Skyddsarbetet måste dock fortsätta för att vi ska kunna bygga vidare på denna positiva utveckling, säger han.

Fakta: Fjällräv (Vulpes lagopus)

Arten är en av de äldsta däggdjursarterna på den skandinaviska halvön, tillsammans med bland andra ren och fjällämmel. Den finns i bland annat Sibirien, Kanada, Alaska och på Grönland. I Skandinavien finns den framför allt i fjällområdena. I Sverige är den starkt hotad och i Finland akut hotad.

Fjällräven är monogam och ibland kan ungar stanna kvar hos föräldrarna i ett år, ibland kan också två fjällrävsfamiljer flytta ihop i samma lya.

Djuren är till stor del asätare och äter det de hittar. Färgen på pälsen kan antingen vara vit på vintern och brun på sommaren eller blåsvart året runt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!