“Utdöd” mussla återfunnen i svenska vatten

publicerad 29 februari 2024
- av Sofie Persson
Den tvärribbade näbbmusslan blir bara upp till en centimeter lång.

En mussla som man trott varit utrotad i svenska vatten har åter påträffats i Strömstad. Fyndet gjordes i ett prov från den årliga miljöövervakningen av mjukbottnar längs Sveriges kuster. 

Tvärribbad näbbmussla (Cardiomya costellata) lever på strömspolade mjukbottnar i hela Nordatlanten bland sand och gruskorn där den äter små kräftdjur. Det var mer än 30 år sedan den senast sågs i Sverige varför man trott att den varit utdöd.

Musslan hittades när forskare på Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet tog de årliga bottenproverna, som ingår i miljöövervakning av Sveriges kustvatten.

Jag hittade musslan i ett bottenprov från 56 meters djup i Singlefjorden, inte så långt från Tjärnö. Det är första gången vi tar prover i området. Här finns just den livsmiljö som musslan vill ha, säger forskaren Arne Nygren i ett pressmeddelande.

Den tvärribbade näbbmusslan som hittades var inte mer än två millimeter lång och en millimeter hög. Den blir endast upp till en centimeter lång, vilket är en av anledningarna till att den är svårfunnen. En annan anledning att den inte synts till på länge kan bero på bristen på lämpliga miljöer i svenska vatten, men också den ökade övergödningen som tillsammans med trålfiske leder till att havsbottnar täcks med döda växtplankton. Det är svårt för många bottenlevande organismer att överleva då.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!