Önskar fler naturliga världsarv

publicerad 11 augusti 2017

En studie från Wildlife Conservation Society och universitetet i Queensland uppmanar UNESCO:s världsarvskonvention att bättre bevara vildmarksområden genom att utse dem till naturliga världsarv.

Endast 1,8 procent av vildmarksområdena är skyddade som världsarv, enligt studien, och det finns stora luckor i täckningen över hela planeten. Som exempel nämner forskarna tigerreservatet Hukaung Valley i Myanmar och Eduardo Avaroa Andean Fauna Reserve i Bolivia. Båda har god vildmarkstäckning som skulle kunna motivera till utseende som världsarv.

– Globalt viktiga vildmarksområden blir i allt större utsträckning såväl fästen för hotad biologisk mångfald, som viktiga i kampen för att minska klimatförändringar, reglera lokala klimat och stödja många av världens mest kulturellt mångsidiga men politiskt och ekonomiskt marginaliserade samhällen, säger James Allan vid Queenslanduniversitetet, huvudförfattare till studien.

Trots deras stora betydelse förstörs vildmarksområden i alarmerande takt, och kräver snabbt skydd.

– Världsarvskonventionen kan bättre uppnå sina mål genom att öka vildmarkens täckning inom världsarven, och det ökar i sin tur vildmarksskyddets profil globalt och ger områdena det skydd de behöver. Alla vinner på det, säger James Watson, medförfattare till studien.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.