Kinas utsläpp begränsar växter

publicerad 13 augusti 2017

Utsläppen av föroreningar i Kina har allvarligt begränsat ekosystemets förmåga att ta till sig kol, enligt en studie i Atmospheric Chemistry and Physics.

Studien innefattar såväl ozon som aerosolpartiklar, två av de viktigaste luftföroreningarna när det gäller såväl mänsklig hälsa som klimatförändringar.

Aerosolpartiklar kan ha en positiv effekt på växter genom att sprida ut solljus och minska temperaturen. Men studien fann att ozonets effekt, som försvagar lövens förmåga till fotosyntes genom att oxidera växtceller, är betydligt starkare.

Det är en tydlig varning att omedelbara åtgärder krävs för att hantera effekten av människans utsläpp i den här delen av världen innan det är för sent, säger Nadine Unger vid University of Exeter, medförfattare till studien.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.