Franska vingårdar går tillbaka till arbetshästar

publicerad 15 juli 2021
- av Sofie Persson
arbetshästar
Många beskriver draghästar som "gammeldags", men de har visat sig ha fördelar i jordbruket även i modern tid.

I Frankrike blir det allt vanligare att man använder arbetshästar till sina vinodlingar. Bland annat ser man fördelar för jordbruket och att det skapar en bättre atmosfär bland människorna.

På vingården L’Affût i Solonge, Frankrike har man gått tillbaka till att använda arbetshästar. Här jobbar hästarna Bambi och Urbanie där de bland annat drar sin harv för att få upp gräs mellan vinrankorna.

Hästarna jobbar här flera gånger per år och får ofta blickar på sig då arbetshästar ofta ses som en gammalmodig metod att använda sig av inom jordbruket idag.

Vingårdens ägare, Isabelle Pangault, köpte gården 2018 och planerade inte att använda hästar i vinframställningen. Dock lärde hon sig att den jordplätt med vinrankor som planterades redan 1894 lättare kan skadas av de traktorer man annars använder sig av.

Det blev tydligt när jag tittade på just den plätten att jag ville använda hästar, berättar hon för The Guardian.

I Frankrike finns det minst 300 vintillverkare som använder draghästar, enligt en studie gjord av French Horse and Riding Institute i samarbete med French Wine and Vine Institute. Clémence Bénézet, som är medförfattare till studien, har forskat kring arbetshästar det senaste decenniet. Hon har tidigare menat på att professionella draghästar har varit ekonomiskt framgångsrikt särskilt inom vinodling.

I studien fann man att hästar ofta används exempelvis när det handlar om tekniska problem, som Pangault upplevde med sina äldre vinrankor, men däremot var den största anledningen jordhälsan. Hästar kan användas istället för kemiska bekämpningsmedel och jorden blir heller inte lika sammanpressad som när en traktor används.

Pangault planerar av den anledningen att nu även använda arbetshästar på en plätt med nyplanterade vinrankor.

Tanken är undvika att pressa samman jorden så mycket från början. Det kommer att leda till bättre jordstruktur och även hälsosammare plantor, säger hon.

Även atmosfären förändras med hästarna, berättar hon. Vid förra årets skörd bestämde hon sig för att använda Urbanie för att dra en container före vinplockarna för att undvika att de blev exponerade för traktorns ångor och ljud.

Atmosfären var helt annorlunda när hästen var där, människor skrattade och alla jobbade i samma rytm. Hästar har verkligen magiska krafter, berättar Pangault.

Isabelle Pangault planerar att konvertera hela sin vinodling till ekologisk och att få ett biodynamiskt certifikat.

När du vill få tillbaka liv (i landet) behöver du flora och fauna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!