Almedalen: 370 miljoner i utsläpp

publicerad 10 juli 2017

Almedalsveckan kostar i år 370 miljoner kronor i utsläpp genererat av evenemangen och resorna till och från Gotland. Flyttas veckan till Stockholm skulle 174 miljoner sparas. Det skriver miljökonsultbyrån Normative i ett pressmeddelande.

Utsläppen orsakar miljöskador, vilket räknas ut genom att omvandla bland annat koldioxidutsläpp, vattenanvändning, påverkan på biologisk mångfald, luftföroreningar, försurning och övergödning till hur många kronor människor i genomsnitt är villiga att betala för att undvika skadan.

57 procent av Almedalsbesökarna kommer från Stockholm, 8 procent från Göteborg och 4 procent från Malmö. Endast 13 procent kommer från Gotland.

Genom att minska tillresandet med 87 procent förkortas resorna 1,2 miljoner kilometer med bil, 5,6 miljoner kilometer med färja och 2,7 miljoner kilometer med flyg. Beräkningarna bygger på undersökningar om hur många som förväntade besökare, varifrån de kommer samt antalet event. Datan har sedan kombinerats med så kallade livscykelanalyser.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.