Almedalsmördare döms till rättspsykiatrisk vård

publicerad 6 december 2022
- av Jan Sundstedt
Theodor Engström förs till tingsrätten av polis.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


33-årige Theodor Engström, som döms för mord på Ing-Marie Wieselgren i Almedalen, bedöms lida av en allvarlig psykisk störning och får därför påföljden rättspsykiatrisk vård. Han döms samtidigt också för “förberedelse till terroristbrott” för mordplaner på C-ledaren Annie Lööf.

Trots att den rättspsykiatriska undersökningen tidigt visade att Engström var allvarligt psykiskt sjuk, både när han genomförde mordet i Almedalen och när han undersöktes, yrkades från åklagarens sida ändå på livstids fängelse.

Påföljden blir dock rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning när domen nu faller, efter att rätten konstaterar att Engström är i akut behov av psykiatrisk vård.

– Det framgår av undersökningen. Det finns inte synnerliga skäl att välja fängelse istället för vård, konstaterar rättens ordförande Per Sundberg.

Mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren bedöms heller inte som ett terrorbrott – eftersom det inte kan anses allvarligt ha skadat Sverige.

– Han döms därför för mord men inte terroristbrott, förklarar Sundberg.

Däremot döms Engström för förberedelse till terroristbrott, för icke genomförda planer på att mörda Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Tingsrätten menar att det kan beläggas att Engström skaffat vapen och kartlagt Lööf ”i syfte att angripa henne” och att det fanns en reell risk för att attacken skulle genomföras.

– Han har berättat att hans syfte var att “slå tillbaka mot den svenska befolkningen”. Av det har tingsrätten dragit slutsatsen att han hade avsikten att injaga allvarlig fruktan i befolkningen, säger rättens ordförande.

Kronje Samuelsson, målsägandebiträde för offrets anhöriga, bedömer det som sannolikt att domen överklagas av åklagaren.

– Eftersom åklagaren har åtalat Engström för just terroristbrott genom mord och att det nu rubricerats som mord istället, så ligger det väl i farans riktning att åklagaren vill ha det prövat i högre instans, säger Samuelsson.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!