Kontantupprorets seminarium lyfte problematiken med ett kontantlöst samhälle i Almedalen. Vänsterpartiets tidigare ledare Lars Ohly som närvarade sågar bristen på intresse för frågan från politiskt håll.
– Vi måste skapa en mycket starkare folkrörelse mot bankerna och politikernas flathet, säger Ohly.
Under fredagen förra veckan hölls Almedalsseminariet ”Kontanterna och socialt utanförskap”, arrangerat av Kontantupproret, vilket SPF Seniorernas medlemstidning Senioren rapporterar om. Där tog man upp problematiken med det ökade digitala samhället där kontanter alltmer sopas undan, vilket gör det svårare för flera grupper i samhället att klara vardagen. Bland annat äldre, personer med funktionsnedsättning, socialt utsatta personer samt de som är hotade eller förföljda lyftes fram.
– Tio procent står utanför det digitala samhället, sade Stefan Johansson, marknadschef på Loomis Sverige, som medverkade i seminariet. Det är en miljon människor som politiken faktiskt skiter i, fortsatte han.
Såväl banktjänstemän som politiker lyste med sin frånvaro på seminariet. Den enda politiker som medverkade var Centerpartiets riksdagsledamot Helena Wilhelmsson, som bland annat tog upp Anna Kinberg Batras kritiserade utredning ”Staten och betalningarna” som kom i våras.
– Vi politiker har tappat fotfästet i den här utvecklingen, jag tillstår det. Men det finns en möjlighet att ta tillbaka initiativet, menade Wilhelmsson.
Lars Ohly, tidigare ledare för Vänsterpartiet och idag förbundssekreterare på Verdandi, en socialpolitisk organisation inom arbetarrörelsen, är starkt kritisk till att problematiken kring bankernas förehavanden inte bemöts från politiskt håll.
– Var fan är regeringen idag? Här borde finansmarknadsministern Niklas Wykman finnas och svara! Anna Kinberg Batra borde självklart också vara här och höra att hennes förslag inte duger! Men de väljer att inte komma. Vi måste skapa en mycket starkare folkrörelse mot bankerna och politikernas flathet.
Kontantupprorets ordförande Björn Eriksson var under seminariet i publiken där han vädjade till både publiken och panelen att ”för Guds skull” tvinga ut bankerna och politikerna på scen.
– Deras strategi har hela tiden varit och är att undvika debatt och låta utvecklingen fortgå i tysthet, konstaterar Eriksson.