Groddar och skott: Billig tillgång till vitaminer

publicerad 1 september 2024
- av Sofie Persson
Böngroddar i en skål.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

8420 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Att grodda och odla skott är lätt, billigt och framför allt väldigt näringsrikt. Många frön går att odla både som groddar och skott.

Skillnaden från vanlig odling är att man kan få tillgång till färsk och näringsrik mat på ett betydligt snabbare sätt, och det går dessutom att göra året runt utan växthus eller trädgård.


Artikeln publicerades ursprungligen den 5 mars 2023


En grodd kommer från ett frö som får kontakt med vatten och spricker ut till en liten svans. Det är med andra ord det första stadiet i växtens livscykel. När detta skett kan man äta hela fröet och grodden. I fröstadiet hålls nyttigheterna inne och är därför svårare att ta upp av kroppen, men när fröet gror så ändras också näringsinnehållet. Mängden antioxidanter och vitaminer ökar samtidigt som de blir mer lättupptagliga för kroppen och även lättare att smälta för tarmen, enligt Land.se.

Ofta är det bara fantasin som sätter gränser när det gäller att grodda och odla skott. Generellt bör man dock undvika potatis och tomater då man inte bör äta växtdelarna av dem. Däremot kan man exempelvis äta blasten från rödbetor och morötter.

Olika fröer

Det finns mycket som går att grodda. Ett tips är dock att köpa frön som är avsedda för att groddas eller som säljs som livsmedel, fröer som är till sådd kan bland annat vara behandlade på olika vis för att exempelvis motstå växtsjukdomar. Frön finns exempelvis att köpa i diverse nätbutiker, men en del kan också köpas i matbutiker eller i trädgårdsbutiker.

Mungbönor beskrivs av många som en favorit, men även olika linser ska vara toppen att grodda. Kom ihåg att linserna måste vara hela och inte delade. Broccoli ska ha en mild smak och passar bra för nybörjare, även bovete ska vara en bra nybörjargrodd. Annars ger den klassiska alfalfa en frisk smak. En del företag säljer också fröblandningar.

Använd sil och bunke

Det finns särskilda groddburkar och ställningar att köpa, men det går också fint att använda sig av ett durkslag eller en sil. Det går också att göra en egen groddburk med en glasburk som man trär på en silduk eller ett finmaskigt nät (exempelvis en bit nylonstrumpa) och fäster med ett gummiband.

Börja med att skölja fröna i kallt vatten. Lägg de sedan i blöt i kallt vatten i en bunke. Hur mycket frön man ska använda samt hur länge de ska blötläggas kan variera, ofta står det på förpackningen om man köper groddfrön. Men en regel man kan följa är att de ska blötläggas i omkring åtta timmar.

Häll sedan av fröna i durkslaget, skölj återigen noga och ställ sedan durkslaget med fröna över bunken och lägg en handduk över. På så vis kan fröna droppa av sig. Använder man en groddburk ska man istället låta burken stå snett nedlutad, exempelvis i diskstället, och vrida på burken då och då. Skölj sedan fröna två till tre gånger om dagen. Groddar kan stå både mörkt och ljust. Står de ljust får de mer färg, men vissa sorter kan smaka mer beskt. En del låter groddarna först gro till sig i mörker och ställer dem sedan ljust mot slutet så de får lite färg.

När groddarna är klara kan också variera, exempelvis kan quinoa bli klar på lite mer än ett dygn samtidigt som gula ärtor kan dröja upp till fem dygn. När de fått sina svansar kan man förvara dem i kylen några dagar i en behållare som släpper in lite luft, men de ska helst ätas snarast möjligt. Vissa groddar kan ibland få ett ”vitt ludd” som kan likna mögel, men det är i själva verket fibriller som fröet använder för att fånga upp fukt i luften när den börjar torka och inget farligt. Det man dock bör ha i åtanke är att om groddarna blir för blöta kan även mögel uppstå.

Rädisskott. Foto: Russ Ward/Unsplash

Odla skott

Skott är när man tar grodden och planterar i jord, eller alternativt i vatten eller i blött papper, så den bildar rötter. När grodden sedan växt på sig till ett skott kan man i sin tur klippa av skottet och äta det, men man lämnar rötterna och äter dem inte. I princip odlar man i liten skala.

Ofta går det mesta man groddar att fortsätta att göra skott på. Däremot är krasse och vetegräs klassiker att odla. Gillar man senap kan man testa på senapsfrön, vilket ger en mer kryddig smak. Solrosfrön och rädisor är också vanliga att odla.

Jord eller vatten

Börja alltid med att skölja fröna noga. Vissa menar att de flesta fröer behöver blötläggas innan, samtidigt som andra menar att bara vissa fröer behöver det. Generellt kan själva groddningen av fröet ta längre tid om man inte blötlägger och det kan bli så att en del frön inte gror alls.

Fröna ska sedan börja gro. Detta kan göras direkt i jord, i fuktigt hushållspapper eller likt ovan med vatten. Fröna kan sedan strösslas jämt över ytan. Kom ihåg att hålla det fuktigt och om man använder sig av jord bör man göra hål i botten så överflödigt vatten kan rinna ut, man kan också lägga på ett lock så fröna får stå mörkt. Det är också fördelaktigt att använda sig av en sprayflaska i början. I hushållspapper kan man lägga ut en fuktig bit papper på en tallrik och sedan strö över frön. Spraya med vatten och lägg på plastfolie över.

När skotten sedan börjat ta sig upp vill de ha det ljust, så när svansarna börjar komma fram kan man ställa dem på fönsterbrädet. Fortsätt att hålla det fuktigt oavsett vilket metod som används. Odlar man skott i vatten så kan man ställa dem ljust så snart det bildats en rotmatta och skotten sitter ihop med varandra. Därefter kan man börja vattna med rinnande vatten istället för sprayflaska. Då bör man skölja/vattna skotten en gång per dag, men låt inte vattnet ligga kvar i behållaren.

Efter fyra till fem dagar kan man oftast skörda skotten och äta dem.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!