Över 900 000 såg svenska dragshowserien

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 13 mars 2023
- av Jan Sundstedt
Deltagarna får i utmaning att göra en fotosession med midsommartema.

Premiäravsnittet av dokusåpan “Drag Race Sverige” där nio transvestiter tävlar om att bli “nästa svenska dragstjärna” sändes i söndags på skattefinansierade SVT.

RuPaul’s Drag Race skapades 2009 och är en amerikansk dokusåpa där man är på jakt efter USA:s nästa stjärna bland så kallade dragqueens. Programmet är populärt världen över och det har producerats uppföljare i en rad andra länder.

Under början av mars var det premiär för den svenska versionen av dragshowserien med skådespelaren Robert Fux som programledare. Statliga SVT sänder den svenska dragqueen-serien och menar att anledningen till att man valt att satsa på denna programserie är för att man anser att “formatet har starka public service-värden” samt att det även är “gemenskap, underhållning och personligt i ett” samtidigt som det är “riktigt, riktigt bra tv”.

Generellt har dragkultur skapat stor debatt på senare tid, till stor del på grund av att man i vissa format valt att blanda in barn i den vuxna, sexualiserade underhållningsformen. Ett exempel är barnserien “Generation Drag” där barn tävlar genom att hitta sin ”sanna identitet” genom att få leva ut sina intressen som ”drag queens” i tv-rutan.

Den svenska statskanalen menar dock att man visar “Drag Race Sverige” i samband med den stora debatten kring dragkultur av en “ren tillfällighet” och man hoppas att människor tittar på programmet och själva bildar sig en uppfattning.

Sammanlagt såg 913 000 svenskar det första avsnittet av dragshowserien. I seriens första avsnitt möter man nio deltagare som bland annat får i utmaning att göra en fotosession med midsommartema. Upplägget är snarlikt originalserien där man exempelvis låter de två sämsta deltagarna “mima för sitt liv” i syfte att den sämsta får åka ut ur tävlingen. Två standarddomare, artisten Kayo och ståuppkomikern Farao Groth, hjälper Robert Fox att besluta vem som ska åka ut. Varje vecka tillkommer det också gästdomare. I seriens andra avsnitt medverkade till exempel den transsexuella barnidolen Tone Sekelius som även poddat om oralsex och så kallade “analsköljningar”.

Programmet sänds på SVT på söndagar klockan 21.00.

Fakta: Transvestism och dragqueens

En dragqueen är ofta en manlig person som, ofta något mer överdrivet, klär sig i kvinnliga attribut. De brukar uppträda som artister eller partyminglare. Föreställningar där en ensemble med dragqueens uppträder kallas för drag show.

En transvestit är en person som ofta använder ett annat köns uttryck i form av kläder, röstläge, kroppsspråk och andra attribut. Både manliga och kvinnliga transvestiter förekommer även om det är vanligare med man-till-kvinna-transvestiter än tvärtom.

Transvestism och dragqueens ska inte förväxlas med transperson.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!