Discovery lanserar dragshow-serie för barn – anklagas för gromning

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 6 maj 2022
- av Sofie Persson
Bilder från trailern av serien.

I  den nya barndragshow-serien ”Generation Drag” följer man tonåringars resa och drömmar om att bli en så kallad drag queen. Serien börjar inte sändas förrän 1 juni, men har redan fått stark kritik för att utgöra barnmisshandel och att man sysslar med grooming.

I en ny programserie av Discovery + ska barn hitta sin ”sanna identitet” genom att få leva ut sina intressen som ”drag queens” i tv-rutan. Den före detta supermodellen Tyra Banks kommer att vara programledare för serien.

Generation Drag följer fem tonåringar tillsammans med deras familjer där de förbereder sig för en drag-show som tar plats vid Dragutante, en slags drag queen-bal för unga i Colorado. Showen beskrivs som en plats där ”drag queens, drag kings och icke-binära artister i åldrarna 8-18 får möjligheten att arbeta sida vid sida med legendariska proffs samtidigt som de sminkar sig och skapar en look som låter dem uttrycka sin inre diva”.


Annonser:


Serien har redan fått stark kritik från flera håll för sexualiserande av barn där man för fram att drag-show är en vuxenaktivitet. Nicole Russell, opinionsskribent för Washington Examiner, menar att det är barnmisshandel kanalen sysslar med medan Lauren Boebert, republikansk ledamot i USA:s representanthus, går så långt som att skriva på Twitter att det är ren gromning – en term som används när pedofiler använder sig av när de tar kontakt med barn i syfte att begå övergrepp.

Den kristna organisationen The American Society for the Defense of Tradition, Family, and Property har även startat en namninsamling för att stoppa serien där man menar att det är ett sexualiserande av barn. I skrivande stund har insamlingen nära 15 000 underskrifter.

Serien har premiär den 1 juni på Discovery +.


Fakta: Transvestism och drag queens

En transvestit är en person som ofta använder ett annat köns uttryck i form av kläder, röstläge, kroppsspråk och andra attribut. Både manliga och kvinnliga transvestiter förekommer även om det är vanligare med man-till-kvinna-transvestiter än tvärtom.

En dragqueen är ofta en manlig person som, ofta något mer överdrivet, klär sig i kvinnliga attribut. De brukar uppträda som artister eller partyminglare. Föreställningar där en ensemble med dragqueens uppträder kallas för drag show.

Transvestism och dragqueens ska inte förväxlas med transperson.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.