Nytt förslag för gårdsförsäljning lämnas snart till regeringen

publicerad 9 november 2021
- av Sofie Persson
Gårdsförsäljning kan hota Systembolagets monopol.

En utredning gällande att sälja alkohol via gårdsförsäljning för fram att man bör kunna sälja en del alkohol utan att det påverkar varken folkhälsan eller Systembolaget negativt. En kritik som samtidigt lyfts fram av Johan Håkansson, Vd för Ängöl och styrelseledamot i föreningen Sveriges oberoende småbryggerier med 132 medlemmar, är att det är orimligt att man enligt det preliminära förslaget volymmässigt inte får sälja mer öl än vin.

Den statliga utredningen angående gårdsförsäljning av alkohol, som lär få trolig efterverkan på alkoholpolitiken i Sverige, kommer snart att lämnas in till regeringen. Utredare är Elisabeth Nilsson som ska presentera en ny lösning för dryckestillverkare som inte hotar Systembolaget eller folkhälsan, skriver Johan Håkansson, expert i Gårdsförsäljningsutredningen i DN Debatt. Däremot menar han att det finns brister i förslaget. Bland annat föreslår man att dryckestillverkarna måste erbjuda kunder exempelvis en vinprovning eller rundtur mot betalning om de ska få köpa alkohol.

Syftet med förslaget ur producenternas perspektiv är ändå är att skapa turistströmmar ut till produktionsanläggningar för att generera denna typ av aktiviteter och dra nytta av marknadsföringsvärdet det ger. Men vi som arbetar i branschen kan ha förståelse för detta krav eftersom det verkar finnas en och annan tvivlare om syftet,” skriver experten.

Vidare finns också begränsningar i volymen alkohol besökarna får köpa med sig, vilket Håkansson menar kan vara rimligt. Däremot menar han att volymen är för liten, speciellt för öl. Håkansson, som själv är ölbryggare, menar att besökare bör få köpa med sig mer öl än exempelvis vin helt enkelt eftersom alkoholhalten är lägre. Just nu verkar utredningen luta åt att tillåta en försäljning av 0,7 liter sprit, 3 liter vin och 3 liter öl.

Vi ölbryggare tycker i stället att 1 liter sprit, 4 liter vin och 16 liter öl vore en rimlig ranson. Det är samma mängd du får ta med dig som souvenir om man som turist återvänder från en resa utanför EU,” skriver Håkansson.

Kritik riktas också mot att flera gårdsförsäljningsställen kan begränsas eftersom de lyckats för bra med sin produktion – man får helt enkelt inte producera för mycket alkohol.

Att föreslå en årlig produktionsbegränsning som gör att ett hantverksbryggeri i Nyköping får bedriva gårdsförsäljning, medan större tillverkare förbjuds, vore förödande för utredningens trovärdighet. Hur ska folk kunna förstå och hålla reda på detta?” frågar sig experten.

Avslutningsvis menar Håkansson samtidigt att utredningen med smärre ändringar skulle kunna bli en positiv lösning för bryggare och samhället i stort.

Med några små justeringar skulle Gårdsförsäljningsutredningen kunna bli det bästa som hänt den restriktiva alkoholpolitiken och Systembolagets bevarande på mycket länge.”, skriver han.

Fakta Alkoholförsäljning i Sverige

I Sverige har Systembolaget monopol på alkoholförsäljning, vilket innebär att man inte får sälja något själv. Däremot menar många dryckestillverkare att man bör få sälja sin alkohol via så kallad gårdsförsäljning. Tidigare har gårdsförsäljning av alkohol utretts vid två tillfällen, men har inte lett till någon större förändring. Dock bestämdes det 2008 att lokala producenter får sälja sina varor via Systembolagsbutiker utan att vara en del av det ordinarie sortimentet.

Det är Centerpartiet som varit drivande i frågan om en tredje utredning, och därför det nu är en del av januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Utredningen ska presenteras senast den 7 december.

Källa: Systembolaget och Centerpartiet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!