• Bovetefält i förgrunden t.v. och skördat rostat bovete t.h. Foto: Ervins Strauhmanis/TANAKA Juuyoh/CC BY 2.0

  • Mustigt bröd bakat på bovetemjöl. Foto: Liliana Fuchs/CC BY-NC-ND 2.0

  • Skörd av bovete i Tibet. Foto: Carsten ten Brink/CC BY-NC-ND 2.0

  • Boveten i full blom. Foto: coniferconifer/CC BY 2.0

Bovete – det nyttiga ryska husmansvetet!

Publicerad 25 januari 2016, uppdaterad kl. 16:26

Bovete, eller "bokvete" som kornen efter likheterna med bokollon heter på holländska, är en mycket nyttig gröda som är vanlig i den östeuropeiska husmanskosten. Den gör sig utmärkt både som gröt, i plättar och bröd eller serverad tillsammans med kött eller fisk. Nya Dagbladet vill slå ett slag för att introducera bovetet i det skandinaviska köket.

Grödan, som namnet till trots inte är ett sädesslag, kommer ifrån en växt som är nära besläktad med rabarber och ängssyra. Vid skörden är det bovetets frukter som används för att göra mjöl eller gryn. Namnet kommer också, utöver likheterna med bokollon, från likheterna med det vanliga vetets användningsområden.

Grynen har en neutral smak och är lättätna, men är samtidigt fulla av vitaminer och mineraler. Bovetet saknar också gluten och är därför snäll mot magen och glutenintoleranta. Bovete är dessutom FODMAP-vänligt, vilket betyder att den även är snäll mot magen för de som lider av IBS.

Annons:


Grödans bakgrund
Grödan är utbredd i Östeuropa och Asien. Ursprungligen sägs den ha tagits västerut ifrån Mongoliet. I Europa odlas den mycket i Ryssland och Ukraina. Växten är frostkänslig varför den bara kan odlas i de södra delarna av Sverige. Odling av bovete har dock dokumenterats i Finland redan 5300 år före Kristus.

Bovete välkommet i det skandinaviska köket!
Bovetet har varit något av basmat i Östeuropa och bondens självklara inslag på köksbordet, särskilt som gröt. På grund av det breda och enkla användningsområdet skulle bovete dock kunna användas i högre grad i det skandinaviska köket.

Bovete är ett utmärkt alternativ till både potatis och vete, men särskilt istället för ris eller pasta. Mjölet går utmärkt att baka på, men kokt bovete är lättätet både som gröt, i soppor och till kött, fisk och grönsaker.

Priset och enkelheten motiverar användningen av bovete, men framför allt är det kanske den otroliga näringsrikedomen som gör bovetet förgyllt!

Obs, leta efter det brunfärgade bovetegrynen i butiken, som är rostat framför det gröna råa när du ska koka det som föreslås ovan. Koka grynen i saltat vatten i tio minuter, sedan är det klart att serveras.

Smaklig måltid!

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • Coyote

    Men bovete innehaaller 65 % kolhydrater per 100 gr. Daa är det olämpligt som människoföda.

  • buscador

    Dessa är mer smakrika än riskakor. Riskakor är numera kryddade med allt möjligt så den “äkta” smaken, alltså ingenting, är maskerad.

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend