“Dags att hissa vit flagg”

Det finns inga rättvisa krig och för Ukraina finns inte längre något val. Lösningen är att hissa den vita flaggan för att undvika att fler soldater och civila får sätta sina liv till. Sverige och EU har gjort tillräckligt, skriver Josef Csiba.

publicerad 16 april 2024
Efter presidentvalet i USA får vi se om kriget i Ukraina fortsätter eller ej.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Kriget i Ukraina har nu pågått i över två år, och trots det massiva stödet från väst med vapen och kontanta medel har situationen i Ukraina bara försämrats, inte endast vid fronten utan i hela landet. Det hjälper inte att det i svensk statsmedia och i uttalanden från så kallade svenska militärexperter ständigt talas om Ukrainska framgångar, situationen i Ukraina blir inte bättre för det.

Varför har kriget i Ukraina pågått så länge överhuvudtaget? Först och främst måste vi notera att det är USA som har det största intresset av att det ska dra ut på tiden. USA:s mål är solklart, att sälja så mycket vapen som möjligt och att försvaga Ryssland militärt och ekonomiskt så mycket det går.

Ryssland har gått in i kriget för att Ukraina ska förbli neutralt, inte bli medlem av Nato, och för att hålla Natos trupper så långt från sina gränser som möjligt.

Stödet är stort i Ryssland för Putins politik gällande kriget i Ukraina, må vår så kallade militärexpert Paasikivi säga vad han vill om den saken. Även om ryssarna vid senaste presidentvalet inte hade så många kandidater att välja mellan, de hade ändå ett val, att rösta på Putin, eller att inte rösta alls. Ändå valde sjuttioåtta procent av ryska folket att gå och rösta.

Men vad har Ukraina för intresse av ett fortsatt krig mot Ryssland? De flesta skulle nog genast svara med att Ryssland har anfallit Ukraina, ockuperat Krimhalvön och vissa delar av de östliga provinserna i landet. Det råder i och för sig ingen tvivel om att så är fallet, men finns det någon utsikt för Ukraina att lyckas (som skådespelaren Zelenskyj säger) återerövra varje tum av de ockuperade områdena från Ryssland? Sannolikheten för det scenariot är som det ser ut idag lika med noll. Det borde väl varje förnuftig människa förstå, förutom kanske vår militärexpert överstelöjtnant Paasikivi.

Ryssland kommer aldrig att gå med på att återlämna Krim och de ockuperade områdena till Ukraina. Men om så är fallet, vilket det uppenbarligen är, då kan vi också dra den pinsamma slutsatsen att hundratusentals ukrainska soldater dött och att fler kommer att dö helt i onödan? Utan tvekan är det så.

Lösningen på situationen och för att undvika ytterligare tusentals soldaters och civilas död är att, som påven Franciskus säger, hissa den vita flaggan. Inget krig i världen har hittills slutat med rättvisa, det finns inga rättvisa krig och för Ukraina finns inte längre något val.

Allt beror på USA:s vilja att fortsätta försvara sina intressen genom att skicka ännu mer vapen till Ukraina, finansierade av våra skattepengar, eller välja att förhandla med Ryssland. Hur det blir får vi veta efter presidentvalet i USA i november 2024. Tills dess kan vi vara säkra på att ytterligare tusentals soldater och civila kommer att dö i detta meningslösa krig i Ukraina.

Zelenskyj har insett allvaret i situationen och förberett en flyktväg för sig själv och sin familj. Han har köpt flera dyrbara fastigheter utomlands, senast i England och Egypten tillsammans med sin svärmor, vilket tyder på att det råder panik i ledningen för Ukraina. Kievs borgmästare har skickat sina barn till Tyskland för att undvika att bli inkallade i armen, och enligt rykten har de redan blivit tyska medborgare.

Det är inte utan orsak man brukar säga, att: ”Om rika människors barn skulle bli tvungna att delta i krig som deras föräldrar har orsakat, så skulle det aldrig finnas något krig i världen”.

För att återgå till Ukraina, så vet vi att både Ryssland och USA har sina intressen av att kriget ska pågå så länge som möjligt, men vad har Sverige och EU för intresse av att skicka massvis med vapen och miljarder av våra skattepengar till Ukraina, som varken är ett EU-land eller medlem i Nato?

Man kan inte ens kalla Ukraina demokrati (det gör naturligtvis Ursula von den Leyen ändå) då det hör till de mest korrupta länderna i världen, där våra skattepengar allt oftare hamnar i okända fickor.

Jag anser personligen att vi redan har hjälpt Ukraina tillräckligt, såväl i Sverige som i övriga EU, genom att stödja och ta hand om tusentals flyktingar, inte bara de som flydde från kriget, utan även sådana som inte vill delta i det blodiga och meningslösa krig som för övrigt Ukraina aldrig kan vinna.

 

Josef Csiba

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!