Svenska pensionärer mest positiva till Nato

Sverige-Nato-relationen

publicerad 28 februari 2024
- av Sofie Persson
Statsminister Ulf Kristersson och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i oktober förra året.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Stödet för Nato varierar betydligt mellan olika befolkningsgrupper. Äldre etniska svenskar visar ett betydligt starkare stöd jämfört med yngre generationer medan stödet är svagare hos de med utländsk bakgrund.

Denna vecka godkände Ungerns parlament den svenska ansökan om medlemskap i Nato, vilket innebär att Sverige nu befinner sig mycket nära att fullt ut anslutas till militäralliansen. Enligt statistik från SCB visar förra årets siffror att 68 procent av medborgarna var positivt inställda till ett svenskt medlemskap i Nato, medan 21 procent var negativa och elva procent var osäkra eller valde att inte svara.

Stödet för ett svenskt Natomedlemskap varierar avsevärt enligt ålder och ursprung. Bland individer mellan 18 och 29 år var ungefär 57 procent positivt inställda till medlemskapet under maj månad förra året. Samtidigt var 80 procent av de som var 65 år och äldre positiva till Nato.

Likaså skiljer sig åsikterna beroende på etnisk bakgrund, där cirka 72 procent med svensk bakgrund var positiva till ett medlemskap, medan ungefär 19 procent var negativa. För personer med utländsk bakgrund var däremot nästan 53 procent positiva och 32 procent negativa.

De som röstar på Liberalerna ställer sig som mest positiva till ett medlemskap med 87,5 procent, samtidigt som Vänsterpartiets väljare ställer sig minst positiva med 29,4 procent.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!