En gång i Stockholm

Per-Arne Almgren minns 50-talets Stockholm och de fattiga folket på Malmarna och jämför det med dagens Stockholm i sitt kåseri.

publicerad 29 maj 2018

Stockholm 1951. Politikerna låg som vanligt på efterkälken. Folkhemmet krackelerade redan då. I Stockholm var det skriande bostadsbrist. Tusentals stockholmare bodde under förhållanden som dagens asylinvandrare aldrig skulle godta.

Stockholm skrek efter arbetskraft. Då som nu fanns inga bostäder för unga som skulle tjäna staden. Stockholm var segregerat. På Malmarna bodde fattigt folk, mestadels under usla förhållanden. På Östermalm, i Saltsjöbaden och i Djursholm, dansade man och log !

Vi bodde i en liten etta med matrum i Årsta. Min pappa, min mamma och brorsan Lill Hasse, 1951 föddes jag. Mina två mostrar hade fått jobb i Stockholm och flyttade in. Pappas kompis Rune, skulle köra buss för SS och även han flyttade in. han hade lämnat sin fru i Småland Sen kom kusin Uffe som skulle studera. Vi bodde periodvis nio personer i den lilla ettan. Mamma som var kallskänka stod för maten. Man hörde ingen klaga. Senare fick mostrarna en etta på Bastugatan med kallvatten och utedass.


Annonser:


Vi flyttade 1954 till en modern trea i Högdalen. Fyra personer i en trea ! Vi var överlyckliga. Till Skillnad från dagens nytillkommande “flyktingar” var besöken i sänghalmen fåtaliga. man var LIVRÄDD för fler barn. Som påtagligt skulle försämra för familjen. Denna återhållsamhet och flitigt arbetande byggde Sverige. En ära som socialdemokratiska politiker gärna tar åt sig. DET VAR FOLKET SOM BYGGDE SVERIGE – GEMOM SVETT MÖDA OCH UPPOFFRINGAR. Dagens socialdemokrater har tagit sig friheten, att riva ner det VI byggt upp ! Därför är en röst på socialdemokraterna i höstens val utesluten. Likaså på moderaterna som ligger bakom bostadskrisen och lånegaloppen !

Den lilla ettan i Årsta säljs i dag för miljonbelopp. Ska Du bo där mostrarna bodde på Söder måste du vinna på trav. Alla som jag nämnt är döda. Jag är ensam kvar i denna skapade jämmerdal. Man blir förbannad när man hör kraven från de som kommer hit. Deras länder skulle sett mycket bättre ut om man haft barnbegränsning och fria kvinnor. De är offer för stormakternas spel och sin egen kultur ! Varför ska Sverige, som ingenting gjort, vara med och lappa ihop detta ? På bekostnad av sin egen befolkning !

 

Per-Arne Almgren
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.